top of page

TC girl v Číně

Přinášíme vám inspiraci nejen o tom co se nám líbí a co jsme vyzkoušely, ale někdy je zajímavé zjistit

jak se krášlí ženy na druhé straně zeměkoule.

Naše TC girl Anežka, která je nyní na studijním pobytu v Číně ve měste Fuzhou pro nás napsala zajímavou reportáž o tom,

jak se krášlí čínské dívky.

Každá země má svá specifika v mnoha ohledech a ani Čína, ve které jsem nyní na studijním pobytu, není výjimkou. V tomto článku pro Tender Care jsem se rozhodla zaměřit se na to, jak o sebe místní ženy a dívky pečují, jaké (pro nás) zvláštní přípravky nebo metody používají a vůbec jak se liší ideál krásy od toho našeho středoevropského. Na začátek je nutné zmínit, že vlivem globalizace se samozřejmě všechny světové trendy odrážejí v Číně - některé více, jiné méně. Právě světové trendy jsou často pojímány z lehce jiného úhlu pohledu a vytváří se tak naprosto specifická módní kultura, která je na první pohled rozeznatelná od kterékoliv jiné.

Jak tedy vypadá současná ideální čínská slečna? Podle toho, co jsem doposud stihla vypozorovat, je velmi jednoduše, ale moderně oblečená - co se outfitu týče, je hravá, ale nepřekračuje určité normy a nesnaží se na sebe poukazovat a vybočovat - Čína je sice moderní, ale zároveň také v mnoha ohledech tradiční zemí, jejíž tradicí je, již od dob Konfucia, jakási uniformita, konzervativnost a jednoduchost. Tato konzervativní stránka vnímání krásy se ale v současnosti bije právě s tím, co do Číny přichází ze Západu, který je i zde mladými lidmi vnímán jako cíl a prototyp úspěchu. Proto se stále více místních dívek (především v Šanghaji, která je velmi multikulturním městem) snaží napodobit bílé Evropanky či Američanky. Proto se i v ideálu krásy mísí tradice s modernitou, ale základem je ve všech ohledech jednoduchost, která podtrhává přirozenou krásu žen.

Článek přibližuje zkrášlovací rutiny milionů žen, především ale mé věkové skupiny - tedy dvacátnic, které vnímají módu a vzhled jako způsob jak se vyjádřit a prezentovat a jsou velice flexibilní z hlediska módních trendů. Proto jsou některé ze zmíněných bodů vysloveně "trendy" záležitostmi, jiné se ale dají aplikovat na naprostou většinu místních žen. Jak se tedy zkrášluje typická Číňanka, aby se tomuto ideálu co nejvíce přiblížila?

Nálepky na oči

Momentálně jsou takzvané "double-eyelid stickers" jedním z největších trendů v oblasti módy. Není vám jasné o co se jedná? Ani já jsem netušila! Místní dívky se často snaží o westernizaci svého vzhledu a právě tyto nálepky mají za úkol upravit tvar očního víčka tak, aby víčko vytvářelo linku mezi spodní a horní části a oko tak celkově vypadalo větší.

Barevné kontaktní čočky

Kontaktní čočky jsou hitem mezi studentkami, poměrně překvapivé ovšem je, že kýžená barva očí není ani modrá ani zelená. Dívky většinou touží po jiném odstínu hnědé barvy, případně po černých očích. Než jsem přijela do Číny, nikdy jsem nepřemýšlela nad tím kolik odstínů hnědých očí existuje, je jich ovšem nepřeberné množství a rozdíly mezi jednotlivými jsou překvapivé. I přes to, že se dívky snaží co nejvíce se připodobnit západním ženám, Čína je stále poměrně konzervativní zemí a nikdo nechce příliš vyčnívat z davu a i to je důvodem pro volbu tmavých kontaktních čoček, které zároveň opticky otevírají a zvětšují oči.

Make-up

Možná pro vás není tolik překvapivé, že Číňanky nejsou největšími fanynkami makeu-pu. Potkat ženu, která by měla takzvaný full make-up je prakticky nemožné. Jednou za den potkám slečnu, která nosí řasenku a asi desítku dívek s očními stíny či linkami. Rtěnky se nosí minimálně. Poměrně obvyklé je mít namalované obočí, decentnost je ale i zde základem. Skoro žádná Číňanka nepoužívá make-up jako podklad a přesto, nebo právě proto, mají ve většině případů bezchybnou pleť.

Nutné je ovšem dodat, že tato "pravidla" platí pro každodenní život, pokud zavítáte do šanghajského nočního klubu, make-upu uvidíte jistě víc než dost.

Péče o pleť

Zatímco v Evropě používáme nejrůznější krémy na obličej a pleťové vody, v Číně jedou pleťové masky. Zatímco krém na obličej v obchodě nespatříte, masky všech možných původů uvidíte na každém rohu. Směsi na masky se prodávají v prášku a musí se tedy rozmíchat ve vodě - proto se kromě masek se prodává také základní příslušenství - miska s několika aplikátory a stlačené bavlněné masky, které se namáčí do vody a poté se potírají směsí. Základní péče o pleť spočívá právě v pravidelné aplikaci masek, častém čištění pleti a zbavování se odumřelé kůže pomocí kartáčů na obličej a především omývání vodou. Jednoduchost a pravidelnost jsou základem krásy čínských žen.

Holení

Poměrně překvapivá může být informace, že se čínské ženy neholí. Asi 95 procent z nich nemá oholené nohy, zbylých pět procent jsou povětšinou studentky, ale ani mezi nimi není holení obvyklé. Společnost na ženy v tomto smyslu neklade žádný tlak a proto zabere hledání žiletek v supermarketu (v jiných obchodech na něco takového ani nepomýšlejte) dlouhou chvíli. Existuje ovšem jeden druh žiletek, který najdete na každém rohu - žiletky na obočí. Ano, obočí se tu netrhá pinzetou, ani nití a nepoužívá se ani vosk, nýbrž malé žiletky, které velice usnadňují tvarování obočí.

Fotografie - Anežka pro TC czech

Související posty

bottom of page