top of page

Miluji "krotit" akvarel - Irina Kay


Už loni jsme vám začali představovat ženy, které si jdou za svým cílem a touhami a mohou být druhým inspirací. Tady je další z nich.


Ti, kdo nás sledují pravidelně ví, že naše šéfredaktorka propadla kouzlu malby akvarelem. Její učitelkou je fashion ilustrátorka

Irina Kay , která pochází z Ruska a několik let žije v Praze.

Irininy ilustrace se objevily například v časopise Vogue, spolupracuje s módními designéry na tvorbě jejich kolekcí, před vydáním

je její kniha ilustrací.

Martina ji pro vás vyzpovídala. Zjistíte, jaká byla její cesta k práci, kterou miluje a která se stala jejím splněným snem.


Z jaké země pocházíš, Irino?

Narodila jsem se v Omsku, sibiřském městě v Rusku.

Zde jsem žila až do svých 27 let.


Jaké umělecké školy jsi studovala?

Své umělecké vzdělání jsme začala na Umělecké škole pro mládež, když mi bylo jedenáct let. Zvládla jsem přijímací zkoušky a tak začala moje výtvarná kariéra.

Byla jsem nadšená z kreslení a malování a tak jsem tuto školu navštěvovala pětkrát týdně místo třikrát jako ostatní. Pamatuji si, jak jsem během léta, když byly ve škole prázdniny, chodila sama malovat ven na ulici sousedovic okna a velké stromy, které rostly před naším domem.

V sedmnácti letech jsem udělala své druhé přijímací zkoušky, ale tentokrát na universitu.

Studovala jsem na škole výtvarného umění obor grafický design.

Naučila jsem se vše o tradičních malířských a kreslířských technikách.

Za pět let jsem pak získala absolventský diplom. Léto 2012 jsem strávila v Paříži studiem na Parsons – věhlasné umělecké škole se zaměřením na módu, design a výtvarné umění.

Zde jsem objevila nové techniky, styly a způsoby jak uvažovat kreativně.

Hodně jsme malovali ve školních ateliérech, ale také v muzeích jako je Louvre nebo Rodinovo museum. Myslím si, že od té doby miluji sochy.

Tuto zimu plánuji navštívit dvě musea, která reprezentují Rodinovo umění, v Paříži a v Krakowě.


Snila jsi někdy o tom, že budeš ilustrátorkou módy?

Jako dítě jsem trávila spoustu času kreslením oblečení pro své papírové panenky a později, jsem také začala šít oblečky pro své Barbie jako třeba svatební šaty nebo i kožíšky.

Tehdy jsem neměla ani ponětí, že existuje profese módní ilustrátorky, ale snila jsem o tom, že budu módní návrhářkou. No a svým způsobem se mi vlastně splnil můj dětský sen.

Už několik sezón na módních molech Mercedes Benz Fashion weeku v Moskvě chodí modelky v oblečení potištěném mými akvarelovými výtvarnými návrhy.

Proč upřednostňuješ právě malbu akvarelem?

Miluji akvarel!!! Obdivuji tu barevnou a přitom průsvitnou paletu barev.

Je to vždy výzva malovat s tekutými barvami, protože vždy je musím znovu a znovu „krotit“.

Ale zároveň v tom samém okamžiku mám tu šanci vytvořit kreativní efekty, které ale nemohu vůbec předvídat! Tato „divokost“ v objevování, jak ho často nazývám, není ovšem nikdy nudná.


S kým profesně spolupracuješ?

Spolupracuji s módními značkami i nezávislými designéry, studii, módními časopisy ( např. Vogue ) nebo knižními vydavatelstvími.

Nemohu se dočkat, až uvidím první výtisk knihy Módní design s mými ilustracemi, který vyjde příští rok v Číně. Také jsem napsala pro své nakladatele článek, „ Šest kroků k módní ilustraci“.

Ráda sdílím svoje kreslířské dovednosti. Před 14 lety jsem začala učit druhé, jak malovat. Znám mnoho tajemství a způsobů jak pracovat s akvarelovými i jinými barvami, jak rozvíjet svoji kreativitu a výtvarné dovednosti. Jsem šťastná, že mohu zde, v Praze, učit módní ilustraci.

Také jsem nadšená ze spolupráce se zahraničními klienty a značkami i z mé rodné země. Je mi ctí být malou součástí toho velkého módního světa a malovat mé originální vzory na látky.

Proč sis zvolila jako místo pobytu zrovna Prahu?

Fascinovala mě krása - ta přírodní i ta historická – míst, která jsem v praze navštívila, když jsme zde byla poprvé i podruhé. A měla jsem zde také přátele. To bylo dost důvodů na to, změnit to bláznivé pracovní prostředí v módním časopise, kde jsem pracovala a zklidnit se v tom evropském životním stylu

a tempu.


Jaké máš plány do budoucna?

Mé profesní plány mají široký záběr. V lednu odstartuje můj kreativní a unikátní kurz Módní ilustrace. Více informací o něm najdete na mém facebookovém profilu @irinakayfashion během prosince.

Zbytek mé umělecké činnosti je zaměřen na módní průmysl. V těchto dnech startují moje nové webové stránky a jsem zvědavá na zpětnou vazbu od svých klientů.

V únoru navštívím známy veletrh módy v Paříži – Premier vision a začnu pracovat na nové kolekci tisků.

A samozřejmě čekám i na příští jarní fashion week v Moskvě, abych viděla své nové vzory na modelem pro podzim/zimu 2017. Už se moc těším!


A jedna osobní otázka nakonec. Jak se jmenují tvoje kočky?

Mají jméno Billie a Simone, podle věhlasných amerických jazzových zpěvaček ( pozn. redakce Billie Holiday a Nina Simone ). Jsou mé věrné přítelkyně, které jsem si dovezla s sebou z Ruska.


Milá Irino, děkuji za rozhovor a přeji ti, ať se ti i nadále plní tvé sny.


Martina

Fotografie MKDR pro TC czech


Více o práci Iriny objevíte na jejím novém webu.

Související posty

bottom of page