top of page

Spojenci nebo Zakladatel?

Tentokrát má pro vás Ivana rovnou recenze dvě. Třeba vám pomohou v rozhodnutí, který film budete chtít shlédnout raději.


Spojenci (Allied)

Ač filmy z jakéhokoli válečného období nevyhledávám, na tento jsem se vyloženě těšila. Samozřejmě že to bylo nejen z důvodu hereckého obsazení (musím přiznat, že jsem byla na chemii mezi ústřední dvojicí zvědavá i proto, že údajně byl jejich vztah naplněn láskou nejen na filmovém plátně,ale byl i důvodem konce manželství Brada Pitta a Angeliny Jolie), ale také na základě shlédnutého traileru. Takže jakmile se film objevil u nás, hned jsem vyrazila.

Příběh začíná tím, že dva váleční špióni, Max (Brat Pitt) a Marianne (Marion Cotillard) předstírající zamilované manžele, zastřelí v Casablance německého velvyslance. A protože to má být válečné drama s pořádnou dávkou romance, tak se předstírané manželství přetaví do velké lásky, která je završena skutečným manželstvím a zplozením společného potomka.

To co mě traileru opravdu zaujalo, je podezření, že Marianne je pravděpodobně dvojitým agentem. Zamilovaný Max tomu samozřejmě nemůže uvěřit a snaží se dopátrat pravdy. Má smůlu. Podezření se potvrdí. A jak to celé dopadne? To vám opravdu neprozradím. Rozhodně překvapivě.

Co říci k celému filmu ? Nenadchnul ani neurazil. Některé scény jsou dobré, některé přitažené za vlasy (např. sestřelené letadlo řítící se přímo na dům Maxe a Marianne, kde zrovna probíhá velká párty), výprava je skvělá, kamera též. Ale celkově prostě tomu filmu něco chybělo. A herci? Nejsem poblázněnou fanynkou Brada Pitta, ale kdyby byl báječný, tak to přiznám. On byl ale tak nějak průměrný. A ten jeho obličej! Celý nateklý, umělý a bez vrásky, což v Pittových padesáti letech působilo skoro legračním dojmem. Že by plastika? Vzhledem k tlaku, kterému zřejmě podléhají všechny hollywoodské celebrity by to nebylo nic neobvyklého. Rozhodně se mi více líbila jeho půvabná partnerka Marion Cotillard, které jsem upřímně záviděla její famózní angličtinu.

Nemohu říci, že bych vyloženě litovala utracených peněz, ale znám lepší filmy.


Zakladatel (The Founder)

Film natočený podle skutečného příběhu jsem prostě vidět musela. Lidsky silné a skutečné příběhy mě fascinují. A co si budeme nalhávat, Michael Keaton, který ztvárnil hlavní postavu, byl pro mne určitým předpokladem kvalitní podívané.

Film vypráví příběh založení a rozvoje dnes globálně působící a všem notoricky známé značky McDonald´s.

Jak došlo k založení firmy McDonald´s jsem rámcově věděla, ale že zakladatel impéria Ray Kroc byl až takový lump, to jsem opravdu netušila.

Žili, byli dva bratři jménem Richard a Maurice McDonald (skuteční zakladatelé firmy McDonald´s) a ti se rozhodli podnikat v rychlém občerstvení. A zaměřili se nejen na kvalitu, ale právě i na rychlost obsloužení zákazníků. Jejich nápad byl tak geniální, že oslovil podomního prodejce mixérů mléčných koktejlů, který vytušil ohromný potenciál celého konceptu a bratry McDonaldovi přesvědčil k rozvoji firmy formou franšízy.

Bohužel se potkali skromní, tak trošku i konzervativní lokální podnikatelé s dravým, nenasytným a bezskrupolózním workoholikem Krocem, kterého nesrazily na kolena ani počáteční finanční problémy kdy musel zastavit i svůj vlastní dům. Odmítal se nechat brzdit bratry McDonaldovými a nakonec je z rychle rozvíjejícího se byznysu „vyštípal“. Samozřejmě, milovníci McDonald´s řeknou naštěstí, protože bez Kroce by McDonald´s byl dnes těžko globální firmou čítající více než 36 000 restaurací.

Možná se divíte, proč i po převzetí podniku si Kroc ponechal značku McDonald´s. Nebylo to jen proto, že značka už byla poměrně dost známá a změna jména by možná přinesla i problémy, ale bylo to hlavně proto, že Kroc si hned od začátku jméno McDonald´s prostě zamiloval.

Film obsahuje pár nudných a tak trošku zbytečných scén, zbytečně moc budovatelských projevů Kroce, ale Michael Keaton hraje toho lumpa tak úžasně, že i hluchá místa tomuto filmu prominu.

Za mne film mohu doporučit už jen proto, že jde o skutečný příběh (takový ten splněný americký sen).

A mimochodem Ray Kroc byl potomkem českých emigrantů.


Přeji hezký filmový zážitek a napište nám, jestli sdílíte můj názor a jak se filmy líbily vám.


Vaše Ivana

Související posty

bottom of page