top of page

Kino - a rovnou třikrát

Že je Ivana nadšenou milovnicí filmů, to už jste asi poznali. Ale, tolik co ona stačí za měsíc shlédnout málokdo. Ovšem, je skvělé, že Ivana píše zrovna pro blog Tender care czech, protože jeho čtenáři mají alespoň z čeho vybírat.

A tady jsou filmy pro duben..


MASARYK

Po dlouhé době český film, na který jsem se těšila, a to nejen kvůli silnému příběhu podle skutečné události, ale samozřejmě i kvůli Karlu Rodenovi

( těch 12. českých lvů je už jen taková třešnička na dortu ).

Film se věnuje poměrně krátké době života Jana Masaryka, syna T.G. Masaryka. Jde vlastně jen o zhruba tři roky těsně před 2. světovou válkou a o to, jak Jan Masaryk prožíval rostoucí hrozbu války a jak se snažil jakožto český velvyslanec v Británii zabránit podpisu Mnichovské dohody.

Film je poměrně dobrý, Karel Roden je skvělý, milým překvapením je Oldřich Kaiser v roli prezidenta Edvarda Beneše, skvělé jsou kostýmy i masky. Co mi na filmu opravdu dost vadilo, bylo množství skoků v čase, které způsobily, že jsem se občas ve filmu ztrácela. Je dobré opravdu sledovat titulky ve filmu, které upozorňují na dobu, ze které daná scéna je.

Mít alespoň nějaké historické znalosti o dané době se v tomto případě opravdu hodí. Ale na druhou stranu, milovníci historie se musí připravit, že jde o umělecké dílo a „pár“ věcí bylo pozměněno tak, aby film přitáhl zvědavé diváky (tomu samozřejmě odpovídá i trailer k tomuto filmu).

Ale jinak plusy nad negativy u tohoto filmu určitě převládají, tak návštěvu kina mohu jen doporučit.

LION

Film podle skutečné události. To jsem si nemohla nechat ujít.

Celý příběh začíná tím, jak se pětiletý indický chlapec jménem Saroo ztratí svému staršímu bráškovi. On se ale ztratí tak, že není schopen najít cestu zpět, a tak se ocitá doslova a do písmene na ulici. To, čím si při svém přežívání na ulici prochází, je naprosto neuvěřitelné a člověku je z toho opravdu mizerně, že něco tak strašného se může dít malému dítěti.

Naštěstí vše končí šťastně a Saroo je adoptován australskou rodinou.

Zde by příběh mohl skončit, kdyby o 25 let později neměl již dospělý Saroo najednou pnutí najít svou biologickou matku a svého bratra a sestru. Je to trnitá cesta, ale nakonec Google Earth zafunguje a světe div se, Saroo svou rodinu opravdu najde.

První polovina filmu je výborná. Sunny Pawar, který hraje malého Saroo, je naprosto úžasný a s radostí bych mu dala Oskara. S druhou polovinou je to už o poznání horší, ale celkově se dá říci, že jde o film povedený a jeho shlédnutí mohu doporučit. Jen si prosím vezměte dostatečnou zásobu kapesníků.

GOLD

Co mě přitáhlo k návštěvě tohoto snímku, byl samozřejmě příběh podle skutečné události (těžební skandál Bre-X Mineral Corporation) a Matthew McConaughy, který si „střihnul“ hlavní roli.

Jaká byla zde dějová linka? Kenny Wells (Matthew McConaughy) přivede zděděnou rodinnou firmu téměř ke krachu. Rozhodne se (na základě snu), že se vypraví hledat zlato indonéské džungle a dá se dohromady s dalším horlivým prospektorem.

Zlato najdou, založí firmu, umístí akcie na burzu a jsou z nich velcí hráči. Všichni jsou šťastní a bohatí.

Jenže pak se to všechno najednou nějak zvrtne a bublina splaskne. Jestli chcete vědět jak, se to zvrtne a jaká bublina praskne, tak vyrazte do kina.

Film vůbec není špatný a Matthew McConaughy je obtloustlý „žvástal“, kterému ale jeho roli opravdu věříte.

Tak doufám, že jsem vám třeba pomohla v rozhodování, který film zvolit.

Vaše Ivana



Související posty

bottom of page