top of page

Flowers are forever aneb všude samé květiny !


Před časem jsem představila na svém blogu kamarádku Gabrielu, která miluje hlavně vintage módu.

A už je tady její první článek, tentokrát na téma květinového vzoru na šatech.

K tomu Gabi vybrala jako příklad svůj vlastní outfit, který jsem s ní natotila na kraji Nového Světa kousek od Pražského hradu. tak se nechte inspirovat

a přeji vám hezké čtení.


Vaše Martina

Milé dámy, máme tady konečně jaro, a i když se nám trochu ochladilo, nechme naší garderóbu trochu rozkvést už teď. Nepochybuji o tom, že každá z vás má určite v šatníku minimálně jeden takový kousek.

Florální vzory kvetly v každém období minulých dekád. Já osobně květiny miluji v každé formě a ve svém šatníku jich mám opravdu požehnaně, ať už v tištěné, vyšívané, pletené anebo našívané formě.

V živé paměti mám i svůj první školní den. Nemohla jsem se dočkat, až vyběhnu z domu s čerstvě natrhanou kyticí květu ze zahrádky a v šatičkách s kruhovou sukní, s knoflíčky na zádech. Byly nádherné, poseté šípkovým květem. A co mě na nich bavilo nejvíce, měly po stranách skryté kapsy. V jedné kapse jsem měla vyšívaný kapesníček a v té druhé jsem nosila skákací růžovou kuličku.

Jednou si takové ušiji :-).

Květinový motiv je trvalým favoritem jarních a letních kolekcí. Šaty a originální kousky právě s tímto vzorem jsou vždy ceněnou retro klasikou. Každá módní éra se vyznačovala jiným stylem květin a určitou barevnou paletou. Vzor květin z 20. let byl především romantický a často tištěný na bílém a černém podkladu. Květinový motiv ze 30. let byl hodně extravagantní, ve 40. letech byly florální vzory mnohem hustší než v předchozích desetiletích. Oblíbeným vzorem 'padesátek ' byl tulipán, konvalinka a růže. Květinou 60. let se stala především kopretina.

Mnohem více o květinovém motivu na látkách si řekneme podrobněji v jednom z dalších příspěvků a budeme se jim věnovat s patřičnou pozorností. Určitě si to zaslouží. Květiny sluší opravdu každé ženě, věřte mi. Záleží ale na motivu, barevnosti, stylu, druhu materiálu a nepochybně na střihu oblečení.


Moje dobrá kamarádka Lucka (poznali jsme se v Londýně) byla celý život „sportovní typ“, alespoň tak tomu říkala. Až do doby, když si nevěděla rady s tím, co si obléct na svatbu její sestry. Sháněla něco jednoduchého, ideálně bez potisku. Když jsem ji v obchodě navrhla, aby si vyzkoušela jemné šaty ke kolenům s motivem konvalinek, hned je odmítla, že na takovou romantiku ona není. Po lehkém nátlaku si je nakonec zkusila. Téééédy, to byla nádhera. Měly balonové rukávky a myslím, že byly z krepdešínu (krepdešín - hladká splývavá látka obdobné gramáže a vlastností jako satén, má jemně zrnitou strukturu a matnější povrch). Hned si je koupila, bez rozmýšlení. A s obrovským úsměvem na rtech!


Já květiny miluji jak na šatech, tak na halenkách, tričkách, kabelkách, ve vlasech...a moje oblíbené boty jsou pomněnkové.-). Jsou hodně extravagantní, takže je nenosím tak často. Vlastně jsem je měla ještě jenom jednou, ..a ty Vám také ukážu - už brzo.

U čeho bych, milé dámy, byla opatrná, je určitě kombinování. Hlavně pokud chcete kombinovat proužek, puntík anebo jiný vzor s motivem kytek. Určitě to jde a když to klapne, výsledek je fantastický. Pozor bych si obzvlášť dala na výběr kabelky. Pokud máte na sobě třeba šaty anebo část oblečení s květinovým vzorem, už bych nekombinovala tento outfit s doplňky s florálním motivem. Výjimkou je jedině ten stejný potisk. Jinak to bude vypadat chaoticky až kýčovitě.


Ale jako ve všem, výjimka potvrzuje pravidlo a někdy se povede kombinovat na první pohled i nekombinovatelné a může to mít skvělý výsledek.

Já jsem svým dnešním outfitem začala opravdu zlehka. Nejraději mám kombinaci různých stylů a období, nepůsobí to tak násilně. Hlavním prvkem je krásně ženská halenka světlého odstínu s květinovým vzorem, zdobená mašlí pod krkem. Má lehce nařasené rukávy a zapínání na knoflíky. Zakoupila jsem ji v Londýně ve Vintage obchodě (značka Lovestruck nabízí krásné kousky inspirované hlavně módní vlnou 60. let, oblíbila si ji také Kate Middleton. Zboží této značky si můžete zakoupit nově i přes internet).

Bavlněná hnědá sukně ke kolenům má na přední straně skryté zapínaní na zip a knoflík. Má přední sklad, který tvoří dojem rozparku a na zadní straně má dvě falešné kapsy, které trochu připomínají dámskou vojenskou uniformu. Halenka se hodí krásně i k džínové sukni anebo džínům. Vznikne tak o něco méně formální varianta. Jak na vycházku do města, tak do práce.

Černé kožené lodičky na podpatku s jemně zakulacenou špičkou zdobí stříbrná spona.

Kabelku bych volila určitě v černé kůži, v tomto případě bych neexperimentovala:). Nic se nehodí k této halence více než perly a červená rtěnka.

(Miluji sukně ke kolenům. Vzhledem ke své výšce si je mohu dovolit bez rozmýšlení. Dámy menšího vzrůstu nemusím odrazovat, můžete si ji taky dovolit. Volila bych k nim boty na podpatku. Tím se eliminuje optické zkrácení nohou, které je způsobené právě délkou sukně. Spíše bych upozornila na její střih - kruhová a nařasená sukně postavu opticky zkracuje mnohem více než pouzdrová anebo zvonová sukně shodné délky.

Dnešní příspěvek bych zakončila jedním alespoň pro mne zajímavým poznatkem.

Šetrné ženy z venkova ve Spojených státech během hospodářské krize a druhé světové války

sbíraly pytle od krmení. Byly to bavlněné pytle o rozměrech zhruba 90 x 110 cm, v nichž farmáři nakupovali potravu pro zvířata, a výrobci je často potiskovali jednoduchými květinovými motivy.

Vybíravější manželky žádaly své muže, aby vyhledávali pytle s podobným vzorem, takže si ze dvou nebo tří roztříhaných pytlů mohly ušít šaty. Menší potištěné obaly od mouky, cukru nebo zrní posloužily na výrobu halenek nebo dětských šatů. Oblečení z pytlů od krmení dosáhlo takové obliby, že se výrobci začali předhánět, kdo nabídne atraktivnější vzory. Tyto oděvy zůstaly populární až do 50. let, kdy výrobci krmení přešli na levnější papírové obaly.

(zdroj: Nicky Albrechtsenová, Móda 20. století)


K tomu už mohu jenom dodat, že ženská vynalézavost, fantazie a touha líbit a cítit se žensky i v časech zmítaných válkou, je ohromující.

Milé dámy, přeji vám všem krásné jaro plné květů a slunce.


Vaše Gábi


Make up a styling Gabriela

Fotografie a postprodukce - Martina Tender Care czech

Související posty

bottom of page