top of page

Srdce na pravé straně


Trendy, styly, haute couture, ready to wear .

Dvakrát do roka vychází módní domy a návrháři se svými kolekcemi.

Prohlížíte si barevné magazíny a možná si říkáte : " Vždyť tohle se nedá vůbec nosit ".

Přiznávám, že móda mě zajímala od mala, ale až jako opravdu velká holka jsem myslím pochopila, v čem tkví kouzlo inspirace a proč si člověk může opravdu užívat tu "vysokou krejčovinu" a brát to jako nekonečný inpirační zdroj.

Vtip není v tom, že budete slepě kopírovat model z přehlídky a s obrázkem v ruce třeba navštívíte svoji krejčovou, aby vám něco takového ušila. To je přinejmenším nuda a výsledek bude asi kolikrát i tristní, protože sehnat látku, která bude modelu odpovídat může být velký oříšek.

Já spíš vnímám atmosféru, siluetu, detaily a materiály, když mě nějaká přehlídka opravud zaujme. A dojmy si konzervuji ve své paměti, abych až přijde ten čas, vytáhla ze svého pomyslného šuplíku ten správný detail nebo nápad.

Můj poslední výtvor se veze na mé recyklační vlně, která začala na jaře. Tentokrát to ale není recyklace v pravém slova smyslu, protože základem nebyl žádný vintage kousek, ale nová černá mikina z H&M.

Udělat si originál, který jen tak nepotkám na ulici, to je moto všech mých kreativních šicích pokusů.

Když jsem tuto mikinu uviděla v obchodě, nastal práve ten okamžik, kdy se mi v hlavě spojil obrázek z přehlídky JARO/LÉTO 2017 kolekce READY TO WEAR od značky Christian Dior, kde Maria Gracia Chiuri použila kovové přezky, prošívání, trochu řasení a motivy červeného srdce.

A to vše se stalo výchozím bodem pro můj nový výtvor.

Mikina měla totiž zajímavý střih s šikmým řasením, 3/4 rukávy, které vyvažovaly větší dolní objem a dobrý materiál - kombinace bavlny a polyesteru, takže nehrozilo tolik riziko vytahání materiálu nošením.

Nejprve jsem si koupila ve své oblíbené galanterii Rita´s galantery bílou rypsovou stužku šíře 3 cm. Červenou vyšívací bavlnku a zbytek pevného červeného sametu a bílé plsti jsem měla doma ve svých zásobách.

Černou stužku, kterou se mikina řasila jsem odstřihla a místo ní jsem přišila bílou rypsovou stuhu. Cca 20 cm této stuhy jsem také našila hustým entlovacím stehem k levému ramenu mikiny. Pak jsem si vysřihla nejprve bílé srdce ( žádného mrňouska, ale na výšku má 11 cm ) a potom o něco menší z červeného sametu. Bílé srdce jsem našila jako první a na něj potom červené. Můj tip je - sežeňte si v obchodě s látkami oboustranný vlizelin. Nejprve ho nažehlíte na to, co budete chtít našívat, potom sloupnete fólii z druhé strany vlizelínu a nažehlíte na oděv, kde chcete nášivku mít.

Nakonec přišla ta nejpiplavější fáze - vyšít kolem srdce ty zoubky (tady jsem si nejprve špedlíky označila vzdálenosti, kde budou hlavní špičky těch zoubků, ať vypadá výšivka souměrně). Úplně na závěr jsem předním stehem obšila bílý pruh u levého ramene a ramenní švy, abych zvýraznila siluetu v horní polovině mikiny.

Výsledek můžete posoudit sami, ale mohu vám říci, že je to jeden z mých velmi oblíbených kousků a vůbec nevadí, že mám srdce na pravé straně :-).


Tak vás třeba také inspiruji k nějaké vlastní proměně věci z vašeho šatníku. Pokud ano, napište mi nebo pošlete obrázek vašeho výtvoru. Ráda ho zveřejním na svém FB profilu.


Vaše Martina


Fotografie - TC czech a Christian Dior official


Související posty

bottom of page