top of page

Proč jsem vyrobila svoje první pesto

Miluji číst nové recepty, miluji prohlížení časopisů o vaření. Kuchařek mám doma plnou polici. Zkoušela jsem už uvařit kdeco a bylinky z naší balkónové zahrádky používám skoro obden. Bazalka patří mezi ně, jen se nám nějak nedaří ji vypěstovat. Ostré západní slunce opírající se do květináčů každý den pro tuto bylinku není úplně ono. A tak jsme v případě bazalky přesedlali na pokojovou klasiku, jen v trochu větším květináči. Většinou rostla docela přiměřeně, ale ta poslední kterou jsme koupili byla jako " z divokých vajec". A tak byl najednou v květináči docela velký keřík a i kdybychom jedli capresse třikrát denně, asi by nám dříve "lezlo i ušima" než bychom spotřebovali alespoň půlku lístků.

A tak jsem začala hledat recept na pesto, protože to je skvělý způsob, jak uchovat chuť bazalky. Mražení nebo sušení není tak úplně ono, to už jsem si vyzkoušela.

Jak je mým dobrým zvykem, spojila jsem dohromady celkem tři různé recepty a tady je ten můj .

cca 50 g bazalky ( jsou to tak cca 3 až 4 vaničky z obchodu, pokud nemáte doma čerstvou )

1 velký stroužek česneku

6 lžic kvalitního olivového oleje ( nepoužívejte ten na vaření, ale na saláty )

25 g parmezánu nastrohaného najemno ( tady neplatí žádná vyjímka, pravý parmezán je nejlepší, dobře poslouží i Gran Moravia )

1 lžíce piniových oříšků ( já jsem použila v další verzi i vlašské a na chuti to nic neubralo )

sůl

Lístky otrháme, přivedeme k varu vodu v hrnci a připravíme si mísu do které napustíme ledovou vodu a dáme pár kostek ledu. Lístky vhodíme do vroucí vody, hned scedíme, vhodíme do ledové vody, rychle promícháme a scedíme. Osušíme papírovou utěrkou. Tato procedura tzv. blanšírování způsobí, že pesto zůstane krásně zelené. Věřte mi, tato drobná námaha se vyplatí.

V malém mixéru - sekáčku si nejprve nahrubo rozmixujte ořechy a česnek, pak přidejte bazalku, trochu oleje a mixujte. Postupně přilejte další olej až budeme mít krásnou jemnou vláčnou hmotu. Množství oleje je orientační, pesto má být krémové. Osolte podle chuti.

Nalijte do skleničky, nahoře dolejte tenkou vrstvičku oleje, abyste zamezili přístupu vzduchu.

V lednici vydrží cca 14 dní.

Skvělé jsou špagety s pestem nebo když děláte capresse, tak ještě kromě čerstvé bazalky můžete rajčate pokapat domácím pestem. A nebo do polévky minestrone.

Můžete pesto také zamrazit do tvořítek na horší časy. A nebo máte sympatický dárek, když jste pozvaní k přátelům na večeři a nechcete brát obligátní láhev.

Doufám, že se vám pesto podaří a budete mít z něj radost tak jako já.

Vaše Martina

Související posty

bottom of page