top of page

Kraj Bordeaux - Saint-Émilion očima architekta

Historické městečko Saint-Emilion, které leží na pravém břehu řeky Dordogne ( mimochodem zrovna v Bordeaux je důležité, na jaké břehu té které řeky máte vinice ), dalo také název vinařskému regionu - apelaci, kde začala roku 1935 pravidelná klasifikace vín v této oblasti.

Historie města spadá už do 2.století našeho letopočtu a množstí románských staveb a měsťanských domů tvoří půvabný shluk uliček a náměstíček. Městečko se nachází v kopcovité krajině a v jeho nejvyšším bodě z Place du Clocher máte krásný výhled do kraje. A nebo můžete vylézt na Tour du Roy a odtud je rozhled ještě lepší. Na víno narazíte samozřejmě na každém rohu, ale také na spoustu cukráren s vyhlášenými macrones nebo cannelés.

Mimochodem recept na cannelés - světoznámý sladký dezert z Bordeaux - vymyslely francouzské hospodyňky, když jim zůstával přebytek žloutků, protože bílky se používaly k odkalení vína. Název báboviček je od měděných formiček, kterým se říkalo cannelés.

Ochutnala jsem tam výtečné čerstvé madlové placičky a také samozřejmě i cannelés. Těmi nás hostili pak ještě i další dny na ochutnávkách.

Související posty

bottom of page