top of page

Odpoledne s japonskými samuraji, skvělou kávou a zenovým výhledem z okna.


Věřím, že lidé které v životě potkávám, nejsou dílem nějakých náhodných setkání. Věřím, že existuje nějaká vzájemná přitažlivost energií, které vysíláme navzájem, a dochází k propojení. U Zdenky Imreczeové, duší stejnojmenného fashion labelu to první propojení přišlo tak před cca 10 lety. Dostal se mi tehdy do ruky letáček její první kolekce na Designbloku.

Dodnes si pamatuji modelku na fotografii oblečenou ve žluté halence a černé sukni. Okamžitě mě zaujala střihová originalita připomínající rafinovanou jednoduchost japonských návrhářů. Ne náhodou se tehdejší kolekce jmenovala Origami. Já si okamžitě Zdenku zařadila do skupiny designérek, jejichž vývoj bude zajímavé sledovat.

A tak jsme se potkávaly na různých designových přehlídkách, postupně se více a více seznámily, já si pořídila i pár kousků do svého šatníku a hlavně poznávala její tvorbu blíže a blíže.

A čím rozhodně vybočuje z průměru? Podle mě naprosto perfektně provedenými kousky, u kterých i z blízka oceníte skvělé krejčovské provedení. A to není zas tak běžné v tom našem českém rybníčku.

Ráda se zastavím na kus řeči u Zdenky na kávu v jejím útulném atelieru na Letné. Možná i to, že je Vodnářkou jako já, nás napojuje na stejnou vlnu, její fascinace Japonskem je mi také sympatická a navíc i to, že patří mezi ženy, které zvládají držet se svého snu i při výchově dvou malých dětí a starosti o rodinu. Jak Zdeňka sama říká: „Rodinu miluji nade vše, ale najít dostatek času na práci i péči o děti není vždycky snadné.

Svojí módní značce se snažím maximálně věnovat, i když to znamená tak náročnou organizaci času, o které jsem před tím vůbec nemusela přemýšlet“. Ale to my ženy tak prostě máme. V time managmentu by mnohé z nás mohly fundovaně přednášet.

A co Zdenčina poslední kolekce?

Při povídání o nových plánech, filmech, co máme rády a nejednom šálku skvělé kávy, jsem si prohlédla aktuální kolekci MON, inspirovanou japonskými samuraji. Na modelech objevíte náročné prošívání na motivy samurajského Monu. To je, jak mi Zdeňka vysvětlila, kruhový znak (něco jako erb u šlechtických rodů v Evropě), kterým se kdysi odlišovaly jednotlivé samurajské rody. Zdeňka si vybrala motiv chryzantémy, kterou v Japonsku historicky mohl používat pouze císař nebo jeho rodina. Na modelech se uplatňuje například jako výseč kruhu nebo rozvinutý ve formě šachovnicového rastru po celé šíři oděvu.

Mým favoritem jsou rozhodně kabáty prostřižené v pase, které vytváří krásnou ženskou siluetu.

Bylo to moc milé odpoledne, málem jsem nestihla jednu schůzku, protože z plánované hodinky posezení se nakonec vyklubaly skoro hodiny tři, ale tak to prostě je, když trávíte čas s někým, s kým máte hodně společných témat k hovoru.


Milá Zdeňko, děkuji za kávu a bude se zase někdy těšit na viděnou.

Martina

Související posty

bottom of page