top of page

Kabelka v hlavní roli


A je tady zase moje kamarádka Gabriela, která vás zasvěcuje do tajů vintage módy.

Tentokrát se dozvíte něco o historii kabelek i jejím nejoblíbenějším kousku z její sbírky.


Kabelky byly původně visící kapsou skrytou pod ženskými sukněmi, teprve v polovině 80. let 19. století se z nich staly taštičky, které nosily vysoko postavené ženy na zápěstí. Pevná kabelka, jakou známe dnes, se postupně vyvinula ze zavazadel, v nichž si bohaté dámy nosily šaty a kostýmy potřebné na obědy a večeře podle předepsaného žargonu. Postupem času vznikla poptávka po ručním zavazadle. Luis Vuitton byl jedním z prvních výrobců kufrů. V roce 1896 se stal první firmou vůbec, která zavedla logo jako značku svého řemeslného zpracování. I když mnozí pokládají kabelku jako jednu z nejlepších investic, neexistuje žádné pravidlo, které by schvalovalo její design jako třeba u klobouků a bot. Spousta těch nejlepších artefaktů nenese žádné jméno, a přesto vede na aukcích k přihazovacím bitvám o její starší verzi. Retro kabelky jsou i tak dílem špičkových a zručných výrobců, často jsou svým materiálem či vzhledem velmi typické pro svou značku. Kůže, sláma, korálky, kov, luxusní látky, sklo a dokonce i plast byly zpracovávány do originálních a funkčních artefaktů, ztělesňující ducha každé doby. Ve 20. letech se nosily půvabné kabelky z kovových sítěk. Vznikaly pod rukama klenotníků a stříbrotepců.

Guccio Gucci založil svou firmu v roce 1921 ve Florencii po té, co se vrátil z práce v londýnském hotelu Savoy. Inspirován zavazadly aristokratů, kteří se v hotelu ubytovávali, vybudoval kvalitní brašnářskou dílnu. Jeho první ikonická kabelka, zvaná Bamboo, však byla výsledkem válečných omezení. Měla leštěné bambusové ucho, které použil jako náhradu za nedostatkovou kůži v době války. Převážně u mladých žen byla oblíbená psaníčka, ve 30. letech vládly dlouhé, elegantní tvarované kabelky do ruky ovlivněné art decem. Funkční kabelka na rameno ze 40. let má válečný šarm, který se nepochybně hodil k tehdejšímu praktickému oblečení. Na přelomu dalšího století se kůže na výrobu kabelek začala barvit do módních odstínů, aby ladila s tehdejšími šaty. V únoru 1955 poprvé spatřila světlo světa kabelka, která je od jejího vzniku neustále kopírována. Podle data vzniku dostala i jméno - Chanel 2.55. Coco Chanel ji vymyslela pro ženy, které toužily mít na společenských akcích volné ruce. Na přelomu 50. a 60. let byly velice oblíbené korálkové kabelky a vyráběly se stejně jako náramky a náušnice ve žvýkačkových odstínech. V některých částech Spojených států panoval osobitý trend, odrážející venkovní život. Na dovolenou u moře a pro volný čas začal trh nabízet nové kabelky. Nejprve to byly slaměné kabelky a potištěný plast s mořskými motivy. Skutečné mušličky byly levným materiálem, jímž se tyto prázdninové kabelky zdobily. Na konci 60. let se objevily první retro kabelky v podobě onošených tradičních doktorských tašek. Třeba tašky značky Waldy byly oblíbeným dárkem amerických vojáků, kteří navštívili Británii. Nebyly drahé a vojáci je proto vozili domů svým děvčatům. V této dekádě byla kabelková móda snad ze všech dekád nejpestřejší, takže dnešní nadšenec má opravdu z čeho vybírat :). V 70. letech byly nejvíce oblíbené třásňové, semišové a korálkové tašky, osmdesátá léta milovala dominantní módu a nápadité doplňky. Možná proto, že kabelka musí zastat svou práci, můžeme vidět v každém desetiletí podobné styly: psaníčko, taška přes rameno i menší kabelka do ruky se přizpůsobují aktuální módě.

Já jsem si dnes pro vás vybrala svůj oblíbený vintage kousek. Tuto korálkovou kabelku jsem ulovila v obchůdku v Praze asi před 3 lety. Byla vyrobena na konci 50. let ve Spojených státech a přesto, že je ji už skoro 60 let, je v perfektním stavu. Dokonce je uvnitř zřetelně vidět jak výrobce, tak sériové číslo a původ kabelky. Ne že by mi na tom nějak záleželo, spíš mě to fascinuje. Jestli vám učarovala už na první pohled stejně jako mě, mám pro vás všechny výbornou zprávu:). Kabelky značky Cordé-Bead si můžete v dnešní době pořídit v aukci na internetu už od pár desítek dolarů. Za takovou krásu to je opravdu zadarmo. Jsou krásně ženské a řekla bych, že i nadčasové. Přeji vám všem krásný lov na vintage poklady a těším se už brzy na další povídání :-).

Milovnice vintage, Vaše Gábi

Související posty

bottom of page