top of page

Štědrá srdce ve Štědré


V čase adventu se snažím spíše zabrzdit, než jet na plné obrátky. Netvrdím, že se mi to daří na 100%, ale rok od roku ten předvánoční a vánoční čas posouvám spíše do roviny zážitků a emocí, než se nechat pohltit nervozitou z toho, že nestihnu koupit všechny vánoční dárky, upéct požadované druhy cukroví nebo vycídit důkladně celou domácnost.

Takže, když můj muž přišel s nápadem zajet si do západních Čech na advetní koncert na zámek Štědrá, nadšeně jsem souhlasila. Tedy popravdě jsem netušila, že nějaký zámek Štědrá vůbec existuje a kde se přesně nachází.

Trochu jsem řešila i "dress code" - co na sebe. Přece jen budeme na zámku, že. Naštěstí u mě zvítězila spíše potřeba teple se obléknout. Říkala jsem si, že odkládat vrstvy můžu vždy, ale naopak to půjde spíš hůře.

Na místo jsme dorazili těsně před zahájením a já si v tom chvatu uvědomila až po chvíli, že zámek je spíše tak trochu ruina než nablýskaná nádhera.

Ale už začala prohlídka zámku před samotným koncertem a my vyrazili spolu s ostaními.

Našim průvodcem byl starosta obce Štědrá, pan František Pánek. Chodící encyklopedie historie zámku.Minulé i současné.

Uvnitř zámek totiž zas tak zbídačeně nevypadal, mnohé místnosti v patře už měli novou historickou výmalbu, některé i podlahy, a do zámku nezatékalo, protože získal i zbrusu novou střechu. Poslouchala jsem spolu s ostatními starostovo vyprávění nejen o zámecké historii, ale i tom, jak obec krůček po krůčku dává tuto památku dohromady. Venku se pomalu stmívalo a v jediném dokončeném sále si už muzikanti ladili své nástroje. V celém zámku se netopilo a tak jsme sál v podstatě zahřáli vlastním teplem. Když koncert začal, bylo slyšet, že se smyčcům ten chlad zas tak nelíbí, ale po chvíli se asi hraním zahřály, a tak tóny Mozartovy Malé noční hudby, Dvořákovy Humoresky a dalších malých hudebních pokladů zazněly v celé kráse.

Nakonec jsme všichni bouřlivě tleskali nejen muzikantům, ale hlavně tomu na pohled skromnému muži, který mi přišel jako novodobý Don Quijote bojující proti "větrným mlýnům" byrokracie a možná i názorům pragmatiků, kteří nechápou, proč vyvíjí tolik úsilí k záchraně ruiny.

V tomto předvánočním čase možná ten nejlepší advetní koncert, co jsme mohli zažít.

Na otázku, proč vlastně to všechno, jen odpověděl, že už se v obci nemohli na ten chátrající zámek prostě dívat a tak se rozhodli konat.

A byli by rádi, kdyby jednou zámek patřil mezi oblíbená výletní místa Karlovarského kraje.


Pro ty z vás, kteří mají rádi data, tak něco málo informací.

Historie zámku spadá do 18. století.

Barokní zámek nechal vystavět hrabě Ferdinand Jakub Kokořovec z Kokořova v letech 1730-1734 snad podle plánu architekta Tomáše Haffeneckera v západní části obce Štědrá (Stiedra). Po požáru roku 1744 byl obnoven a rozšířen v pozdně barokním slohu. Po roce 1945 areál užíval státní statek, později zde sídlila zemědělská škola či ONV. Na počátku 90. let 20. století doplatil zámek na chaotickou privatizaci a nevyužívaný objekt postupně chátral. Roku 2011 zakoupila zdevastovaný zámek obec Štědrá, která ihned přistoupila k záchranným pracím.

Evropským dotacím se ale vedení obce brání a peníze sbírá po částech - například z programu ministerstva kultury.

Dokonce i vybavení zámku nakupuje po bazarech a starožitnictvích, hodně kousků přijde i od soukromých dárců. Jak řekl sám pan starosta, je to sbírka ve stylu "národ sobě".

Pokud tedy máte nějaký historický kus nábytku, porcelánu nebo třeba lustr, co vám doma překáží, můžete i vy přispět do sbírky zámku Štědrá.

A pokud budete mít chuť zastavit se na skok a zámek si prohlédnout už teď, neváhejte. Na bráně najdete telefonní kontakt a jak řekl pan starosta, ještě nikoho neodmítli.

Naplněni pozitivními emocemi jsme dojeli až do blízkých Mariánských lázní. Procházka večerním ztichlým městem, kde se hlavní lázeňská sezóna uložila k zimnímu spánku, měla skoro magické kouzlo. A magické bylo i ráno, kdy se objevil čersvý sníh. Prošli jsme se pěšky i do parku miniatur Boheminium. Zasněžené zmenšeniny známých stavebních památek působily zblízka úplně věrohodně.

Byl to krásný adventní víkend. Takový jak má být. Alespoň pro mě.


Vaše Martina

Související posty

bottom of page