top of page

Zázvorový čaj na doma i na cesty


Musím se s vámi podělit o tento recept, který jsme doma, teď co přišly chladné měsíce, dělali už několikrát.

Zázvorový čaj se u nás obecně těší velké oblibě, protože krásně zahřeje.

A navíc má hromadu pozitivních zdravotních účinků na lidský organismus, jelikož v sobě obsahuje esenciální oleje, vitamíny (A, B1, B2, C, E) či minerální látky (hořčík, sodík, vápník, železo, draslík, fosfor). Výborně účinkuje na trávicí trakt, kde potlačuje pálení žáhy a nadýmání, stejně tak podporuje trávení a chuť k jídlu. Zázvor se také dobře hodí jako prevence proti chřipce a rýmě, napomáhá proti nevolnosti a migréně a také dovede podpořit lidské tělo v boji s rakovinou. Působí protizánětlivě, posiluje imunitu, stimuluje krevní oběh, napomáhá se snižováním tělesné váhy, předchází vzniku chronických onemocnění dýchacích cest, zmírňuje nevolnost při cestování a během těhotenství a v neposlední řadě má prý fungovat i jako afrodiziakum.

Takže to je dost důvodů na to popíjet ho pravidelně.

A pokud si základ na zázvorový čaj uděláte do zásoby podle tohoto receptu, budete ho mít po ruce vždy, když na něj dostanete chuť a nebo ho můžete v hezké skleničce věnovat jako zdravý dárek.

Dalšími složkami receptu jsou kurkuma a cayenský pepř.

Kurkuma je koření, které je součástí kari koření. Sama jako taková má pozitivní vliv na mozkovou aktivitu. Cayenský pepř je odrůda chilli papričky. Zabraňuje srážení krve, aktivuje nervové zakončení reagující na bolest a pomáhá směrovat léky proti bolestem.

Co budete tedy k výrobě směsi na zázvorý čaj potřebovat?


1 díl zázvoru ( např. 0,5 kg )

2 díly citrónu ( to pak bude 1 kg )

1 vrchovatá lžíce kurkumy

špetka, opravdu malá cayenského pepře


Pozn. Koření doporučuji buď koupit od Sonnetoru nebo v Marks and Spencer. Ta mají skvělou kvalitu.

Postup:

Zázvor oloupejte a nakrájejte na malé kousky. Vymačkejte štávu z citrónů, klidně i s dužinou, ale pecky vyjměte. Oloupaný zázvor a šťávu společně rozmixujte v mixéru na opravdu jemnou kaši. Směs vlijte do jiné nádoby (nejlépe nerezové) a přimíchejte kurkumu. Doporučuji tento postup, protože kurkuma opravdu silně barví a pokud ji dáte rovnou do nádoby od mixéru, žlutého zabarvení se už pravděpodobně nezbavíte.

Pak zbývá dokořenit cayenským pepřem. Tady buďte obzvláště opatrní. Přidávejte jej do hmoty po špetičkách. Výsledek má být štiplavý po zázvoru

a jemně po cayenském pepři. Výslednou směs nalijte do skleniček s uzávěrem. V lednici vám vydrží i několik týdnů.

Když budete mít chuť na čaj, stačí vrchovatá lžička do hrnku, kterou zalijete vodou a přidáte med nebo jiné sladidlo.

Získáte výborný nápoj, který vás v zimních měsících opravdu zahřeje.


Přeji vám dobrou, zázvorovou, chuť


Vaše Martina

Související posty

bottom of page