top of page

Stylové "myší kožíšky" od princezny LADY


Pokračuji ve svém osobním mapování české módní scény. Tady je další z osobností, kterou bych vám chtěla představit a jejíž tvorba mě zaujala.

Je to Lada Vyvialová tvořící pod značkou Lada fashion.

LADA je jméno pro princeznu.

Tedy myslím si, že pro ženy je toto jméno asociací krásné pohádky o dívce, která dokázala dělat životní rozhodnutí, v oblékání šla proti proudu a přitom ji nakonec všichni následovali.

LADA je módní značka, LADA je designérka a LADA je také moje kamarádka.

Naše první setkání proběhlo někdy v létě před třemi lety. Já byla na návštěvě ve své rodné Ostravě, objížděla jako vždy své příbuzné a kamarády a snažila se nikoho nevynechat. Má cesta vedla i do Krmelína kousek za Ostravou, kde bydlí moje kamarádka z dětských let, Pavlína.

S ní mě spojuje nejen zájem o vše výtvarné, ale i zájem o módu. A právě Pavla mi poprvé řekla o Ladě, a protože mě opravdu dobře zná, zorganizovala i návštěvu u ní v ateliéru. Ten je umístěn přímo v jejich překrásné rodinné vile na kraji města Příbor.

Nebudu zastírat, že mě při první návštěvě okouzlilo skoro vše. Nejprve dům, který byl zařízen opravdu se vkusem a invencí, která se tak často nevidí (a „bohužel“ mám profesionální deformaci, kdy tento aspekt vnímám opravdu hloubkově), potom atelier, ve kterém jsem cítila úctu ke krejčovské tradici

( Lada mi ukázala i sešit po svém dědečkovi, pánském krejčím, který s láskou opatruje ), a pak skutečnost, že při své profesi vychovává ještě čtyři děti, čímž mi připadala, že musí být minimálně super ženou. A nakonec samozřejmě svojí prací módní designérky, které se už věnuje řadu let.

Domů se odjížděla s objednávkou na zimní plášť na míru, protože jsem opravdu toužila mít něco od Lady na sebe.

Naše cesty se znova spojily rok na to při budování nového vizuálu její značky, potom jsme společně absolvovaly její úspěšné vystoupení na Berlínském fashion weeku, kde jsem navrhovala instalaci pro prezentaci její značky a fashion labelu Cockerel.

A potkáváme se s přestávkami pořád. Její kabát je stále součástí mého šatníku, její kožená kabela s nápisem „LOVE YOURSELF“ patří mezi moje nejoblíbenější.

Na letošním Ostravském fashion weeku jsme se opět viděly v POP UP STORU, a já byla zvědavá, co nového u ní osobně a také nového u její značky.

LADA jako fashion label vyznává jednoduchost ve střizích, ale klade důraz na kvalitní materiál – kašmír, vlna, hedvábí, kůže. Možná proto, že chápe opravdu naplno, co je to být zaměstnanou ženou na 100%, umí vychytat modely tak, abyste v nich vypadali nejen dobře, ale nepřekážely vám v pohybu.

Mě osobně na ní baví, že se nebojí objevovat nové materiály a ty použít do svých kolekcí. Mezi ně patří i speciální high tech úplet s patentem NanoAg future fabric s jedinečnými vlastnosti a stříbrem. Je antibakteriální, prodyšný, nepotíte se v něm a navíc, šaty z něj ušité váží jako peříčko. Tento materiál si nechává Lada barvit podle speciální barevnice určené přímo pro její značku.

Z letošní zimní kolekce jsem si od ní vybrala skvělou šatovou sukni a mám zálusk na nějaké tričko z toho úžasného materiálu se stříbrem. Myslím, že na léto to bude skvělá vychytávka.

Novinkou je také kožený batůžek - kabelka. Vtipné řešení "uší" u této tašky mě opravdu baví.

Děkuji mojí kamarádce Pavlíně, že mi udělala modelku, abyste viděli tak vypadá tento batůžek v praxi. Kabát i kabela co má Pavla na sobě patří k LADA fashion.

Jsem ráda, že jsem vám mohla Ladinu práci alespoň trochu přiblížit. My dvě zůstáváme v kontaktu a tak to není určitě naposledy, co se s její prací na mém blogu potkáváte.

Princezna Lada nosila hvězdu na čele, Lada ji nosit nemusí, ta už podle mě září na módním nebi.


Vaše Martina

Více najdete na www.ladavyvialova.cz

Související posty

bottom of page