top of page

Růže z Damašku, mořská voda, růžový pepř aneb PP - posedlost parfémy


Jsem maximalistka.

Ve spoustě věcech. Jednou z nich jsou rozhodně vůně. Pouze jedna pro všechny příležitosti? Pro mě něco nepředstavitelného.

Tak jako se oblékám jinak na večeři s přáteli, jinak když mám „busy day“, jinak když chci strávit líné odpoledne s knížkou, jinak když trávím čas venku na zahradě nebo jdeme na procházku v lese, tak pokaždé sáhnu po jiné vůni, která mě bude doprovázet. Někdy tvoří jen nenápadný doplněk mého já

a nestaví se moc na odiv, jindy jí dám více prostoru, aby se mohla sama ukázat.

Na mém nočním stolku najdete obvykle něco mezi 10 až 12 vůněmi. S hledáním té správné je to jako se svatým grálem nebo s tím nejlepším odstínem červené rtěnky. Myslím, že nejen já, ale hodně žen tím stráví celý svůj život a možná nikdy nenajde tu úplně nejlepší. Ale „cesta je cíl“ a v každé životní etapě toužíme po něčem jiném.

Když mi Ježíšek (čistě náhodou velmi podobný mé drahé polovičce) donesl pod stromeček dárek v podobě voucheru pro výrobu vlastního parfému, ani zdaleka jsem netušila, že strávím neskutečně příjemné odpoledne na Starém městě jako parfumérka.

Ale možná začnu trochu od Adama. Tedy přesněji od Olgy a Borise.

Ti dva tvoří pár už přes 10 let. Nevím přesně, kdy se jim v hlavě zrodila myšlenka, že spojí svůj život s vonnými esencemi a vůněmi vůbec, ale faktem je, že zhruba před dvěma lety opustili rodnou Varšavu a rozhodli se začít podnikat v Praze, pro ně doslova „na zelené louce“. Založili značku Parfumed Prague a rozhodli se přiblížit svůj milovaný svět vůní nejen Čechům, ale i zájemcům z Evropy a ze světa.

Jak říkal Boris, začátky rozhodně nebyly jednoduché, ale dnes už si vybudovali i svůj okruh přátel a známých. Prahu mají moc rádi, nic jim zde nechybí, jen možná ryby a mořské plody obecně. Přece jen, sehnat ryby na trhu v Polsku je rozhodně snazší než u nás.

Tzv. „nosem“ firmy je Olga. Na můj dotaz, jestli je to více otázka talentu nebo tréninku, naučit se rozlišovat a kombinovat vůně, odpověděla klasickým poměrem 10 ku 90. Tedy 10% talentu a 90% tvrdé práce.

A k tomu navíc slušná porce empatie, protože při práci s klienty, kteří si na jejich workshopech vytváří své vlastní vonné kombinace, je potřeba jejího jemného vedení, aby byli jako amatéři ve výsledku se svojí kreací spokojeni.

Boris má na starosti výrobu vonných svíček ze sojového vosku (ten se vyznačuje čistotou přírodního základu, ale také dlouhou dobou hoření). Na jeho bedrech leží také agenda celé firmy.

Přijde mi, že se jako partneři krásně doplňují. Olga je rozená v Býku a Boris ve Vahách, což podle zvěrokruhu znamená neobyčejný vztah. A to je na nich opravdu vidět.

Olga pravidelně jezdí do Grasse na jihu Francie, celosvětové parfumérské Mekky. Zde nakupuje vonné essence a zde také prohlubuje své znalosti v tomto oboru. Plánů má Perfumed Prague spousty. Vytvořit vlastní niche vůně, rozšiřovat nabídku kurzů a workshopů a také výrobu vonných svíček.

A jak tedy proběhly ty mé dvě voňavé hodiny?

Na začátku byl malý test. Olga mně a mojí kamarádce Janě, která to odpoledne absolvovala se mnou, připravila pět vůní a my jsem měly určit o co jde.

Upřímně, myslela jsem si do té doby, že nemám zas tak špatný čich. Ale nakonec jsem přesně určila jen okurku. Poznala jsem sice, kdy se jedná o květinu nebo ovoce, ale druh jsem už neuhádla. Jana byla o kousek lepší, kromě okurky určila i mandarinku.

Pak následoval krátký „výslech“, které jsou naše oblíbené ingredience. Pro mě to byla růže, tuberóza a pak také dřevité tóny. Svoji vůni jsem chtěla mít na rozhraní mezi květinovou opulencí a trochu maskuliním základem.

Nejprve jsme si vybírali srdce vůně. Pro mě tou nej trojicí byla nakonec damašská růže, tuberóza a mořská voda.

Pak jsme se dostali k hlavě. Tedy tomu, co na vůni ucítíte nejdříve. Zvolila jsem ingredienci, která mi přišla v zajímavém kontrastu k srdci. Tou byl červený pepř. Jeho jemná štiplavost trochu utlumila sytou vůni růže a tuberózy. Jednotlivé složky jsme vždy měly na testovacích proužcích papíru a různými kombinacemi a skládáním dohromady zkoušely tu nejlepší variantu.

Nakonec přišlo na řadu to, co budeme cítit ve vůni naposledy, ale zároveň je to nejpodstatnější složka.

Tedy základ vůně. Já váhala mezi pačuli a mechem. Zvítězil mech v kombinaci s dubovým mechem.

V této fázi jsme daly prostor Olze. Ta zvolila poměry jednotlivých ingrediencí vzhledem k celku tak, aby byla kombinace vyvážená. My jsme pak samy pipetou dávkovaly poměry do skleněné nádobky a výsledný parfém promíchaly skleněnou tyčinkou. Nastala minuta pravdy. Nanesla jsem svoji kombinaci na předloktí a po chvíli přivoněla. Musím říci, že mě výsledek příjemně překvapil. Jen tuberóza se příliš hlásila o slovo, a tak jsem ji upozadila přidáním malého dílu dubového mechu.

Můj vlastní parfém byl na světě. Zbývalo vymyslet název. Protože je tak trochu dámsko – pánský zvolila jsem jméno MKDR. Jednak jsou to mé iniciály MK. Další písmeno D znamená design a K jako krása. A navíc je to také zkratka „make directory“ tedy počítačový linuxový příkaz pro vytvoření adresáře. To mi přišlo příznačné, protože jsem si vytvořila takový soubor esencí, co mám ráda.

Mám tedy nejen vlastní parfém, ale také neskutečný zážitek, co jsem si odnesla v hlavě i srdci z tohoto odpoledne na Starém městě.

Rozodně doporučuji tento workshop vyzkoušet. na konci vás čeká buď flakón s 50 nebo 100 ml vašeho parfému, podle toho jakou cenu workshopu si vyberete.

A malé rady na závěr.

1. Dopředu si trochu vytipujte, jakou vůni si chcete připravit. Stačí zjistit složení vašich už dříve oblíbených vůní. Tak třeba vyloučíte složky, co se vám nelíbí. Mně třeba nevoní Chanel č.5, protože je to vůně postavená na jasmínu. Takže jsem věděla, že jasmín si do své vůně rozhodně nedám. A také mě nebaví ty melounové vůně, takže tudy cesta také nevedla.

2. Parfém je opravdu, ale opravdu koncetrovaný ! Možná, jste takovou koncentraci ještě nikdy neměly. takže stačí jen maličko. A nedoporučuji zkoušet v kavárně, jak jsme to udělaly my dvě. "Zamoříte" celý prostor a to jsme si jen malinko stříkly na zápěstí.

3. Po týdnu nošení slyším jen samé pozitivní reakce. Lidé říkají, že se ta vůně ke mně hodí. Prostě si svůj parfém tak jako já vytvořte nejen hlavou, ale i srdcem a budete opravdu spokojeni. A je to hezký dárek nejen pro ženy, ale podle mě i pro muže.


Vaše voňavá Martina

Související posty

bottom of page