top of page

Bloček seriálové maniačky - Příběh služebnice


Otevírám svůj pomyslný seriálový šuplík, abych vám představila další „výživné sousto“.

Seriál Příběh služebnice (Handmaid´s tale), jehož druhá série se právě teď v dubnu začne vysílat na HBO, byl natočen podle románu kanadské spisovatelky Margaret Atwoodovéz roku 1985 .

Ocitáme se v blízké budoucnosti, na půdě bývalých Spojených státu amerických, kde je založena totalitní republika Gileád. Vládne tu hrstka mocných, kteří aby zachránili svoji zemi před vyhynutím, které hrozí celému lidstvu, násilně zotročují hrstku žen, které ještě mohou mít děti, aby se stali

„služebnicemi“. Pod rouškou hesel, vyzývajících k návratu ke konzervativním hodnotám, se musí nechat oplodňovat mocnými a slouží tak jako novodobé sexuální otrokyně. Pozdrav "Požehnám buď plod" a degradace služebnic na "dělohy o dvou nohách" je sice utopickou, ale v jádru až syrově reálnou představou o možné blízké budoucnosti.

Příběh je spíše intimním záběrem na osud hlavní hrdinky Offred, která se snaží přežít stůj co stůj a přitom čeká na svoji chvíli, kdy se jí podaří uniknout z tohoto pekla.


Moje „higlights“ tohoto seriálu

1. Jednoznačně kamera v podání v podání Colina Watkinsona. Jsou to dokonalé záběry, plynoucí v pomalém tempu, které vás ohromí úchvatnou kompozicí a barevností. Šedé odstíny krajiny i města kontrastují s rouchy služebnic i velitelů.

2. Seriál se natáčel většinou v kanadském městě Toronto, ale také například v Cambridgi, což mě docela překvapilo, protože některé záběry byly jako vystřižené z nějakého historického německého města typu Regensburg.Více ZDE

3. Další lahůdkou jsou kostýmy, které má na svědomí ANE CRABTREE. Ta je podepsána i pod seriály jako jsou The Sopranos nebo Westworld.

V Příběhu služebnice postavila proto sobě do kontrastu dvě barvy. Plodné ženy – služebnice mají temně rudá roucha s bílými čepci, připomínající pokrývku hlavy, které nosí Amišové. Neplodné ženy velitelů nosí mechově zelená roucha.

To vše doplněno ocelově šedomodrou oblohou vytváří úchvatné obrazy, další vizuální rozměr celého seriálu. Krutě krásná nádhera.

4. V hlavní roli exceluje americká herečka ELIZABETH MOSS. Popravdě jsem si k ní musela trochu najít cestu. Nejprve mě sice mírně iritovala, ale nakonec jsem jí věřila všechny emoce do puntíku.Dokáže být krásná a zároveň tuctová, dravá, zlá i něžná. Nepřeberný rejstřík.

5. Tento seriál kupodivu, i když bych to nečekala, zaujal i moji drahou polovičku. I přes pomalé tempo vyprávění vás podle mého přikotví do sedačky a nepustí.


Jako perličku doporučuji shlédnout stejnojmenný film z roku z roku 1990, který režíroval Volker Schlöndorff.

I když obsadil do hlavní role hvězdy Fay Dunawayovou a Roberta Duvalla, výsledné vyznění je pouze slabý odvar toho co předvádí seriál z roku 2017.

Místo , aby vás mrazilo v zádech, spíše vám budou některé scény připadat až trapné. No prostě, když dva dělají totéž, není to totéž.


Seriálu dávám opět 10/10 a barva je ( jak jinak ) červeno zelená.


Vaše seriálová Martina


Zdroje obrázků - Showmax.blog a The fashionista.com

Související posty

bottom of page