top of page

Do Petrohradu na jeden den


Ano, přiznávám, název je trochu zavádějící. Když se řekne Petrohrad, tak všichni myslíme ten v Rusku. Ale je i jiný Petrohrad. Spíše takový Petrohrádek.

Kousek od Prahy, směrem na Karlovy Vary a nedaleko Loun. Nebyl to cíl naší cesty, spíše malá zajížďka, ale přesto jsme tam strávili příjemné odpoledne.

Obec samotná zas tak zajímavá není, ale na jejím konci naleznete opravdu půvabný renesančně - barokní zámek, který vlastnili Černínové. Ten je sice nepřístupný, protože zde sídlí psychiatrická léčebna, ale na nádvoří vás pustí a dá se také celý obejít, takže se můžete pokochat zvenku ze všech stran.

Na areál zámku navazuje zámecký park, který je naopak přístupný a objevíte v něm volně růst spousty zajímavých stromu a keřů.

Procházkou přes les vystoupáte až ke zříceni hradu Petršpurk ze 14.století a barokní kapli, která stojí kousek od něj. Odměnou za výstup vám budou krásné výhledy do kraje.

Cestou nazpátek si zajděte ještě k památnému Selkému dubu, který má přes 700 let. Po obvodu měří jeho kmen přes 9 m a patří mezi jeden z nejstarších stromů u nás. Je to tedy opravdu úchvatné stromisko. Cestou k němu narazíte i na malý půvabný hřbitov a v lese minete ještě pár dalších majestátních stromů.

A pokud toho ještě nebudete mít dost, malá zajížďka k opuštěnému pivovaru kousek za obcí bude třešničkou na dortu. Tento areál je jedinou realizací průmyslové architektury od Josefa Zítka, který je známý spíše jako autor budovy Národního divadla.

Budovy postavené v neoromatickém stylu v 60tých letech 19.století dávají tušit, že to musela být ve své době opravdu mimořádně krásná stavba. I přesto, že je již řadu let opuštěná, objevíte hromadu detailů, které potěší srdce každého milovníka architektury.

A pokud se vám nebude chtít ještě domů, vezměte to přes rozhlednu Tobiášův vrch nebo Velkou Bukovou.


Vaše Martina

Související posty

bottom of page