top of page

Jednu vanilkovou, prosím


Recept na zmrzlinu na konci léta?

A proč ne?

Zrovna teď budou určitě slevy na zmrzlinovače a tak si je třeba pořídíte jako já. Snila jsem o něm dlouho, ovšem moje praktická část si říkala, že to bude zase další „krám“ domů. Nakonec jsem ale neodolala jedné lákavé nabídce a pořídila si jej také.

Obecně v kuchyni zastávám rčení mojí babičky, že „nejlepší pracovní nástroj je lidská ruka“, ale při výrobě domácí zmrzliny tu techniku prostě potřebujete.

Vyzkoušela jsem už různé ovocné jogurtové zmrzliny, co je veliká mňamka. Ovšem „master piece“ je domácí vanilková zmrzlina.

Ta se nedá opravdu ošidit, strávíte výrobou nějaký čas, ale ten pocit, když jíte tuto pochoutku a víte, že jsou tam jen samé přírodní ingredience a přitom je výsledná zmrzlina opravdu žlutá po žloutcích a chutná po vanilce.

Ale nechce to šetřit. Kvalitní suroviny jsou v tomto případě základ úspěchu.

Já jsem použila 250 ml smetany a 500 ml šlehačky, 75 g cukru moučka (sladíme doma málo, tak i dávám méně cukru, ale i tak byla zmrzlina sladká dost).

Dále jeden vanilkový lusk, 5 žloutků a špetka soli a lžička vanilkového extraktu (kvalitní mají třeba v Marks & Spencer).

Vanilkový lusk podélně rozřízneme, vyškrabeme nožem semínka. Vše včetně lusku dáme do smetany spolu se špetkou soli, zahřejeme k varu. Pak odstavíme a necháme hodinu louhovat.

Mezitím ušleháme žloutky s cukrem do bíla.

Znovu zahřejeme mléko. Ve vodní lázni pomalu do nádoby ke žloutkům přiléváme smetanu a mícháme velmi pomalu (směs se nesmí vařit, jinak se vám žloutky srazí), až vše zhoustne jako lehký puding.

Přilejeme šlehačku a vanilkový extrakt.

Necháme zchladit v lednici min 2 hodiny, ideálně ale 4.

Vyjmeme lusk a potom už jen dáme do předmražené nádoby zmrzlinovače a 45 minut vyrábíme zmrzlinu.

Hotovou ji nechávám ještě na chvíli na mrazáku.

Servírujte dle libosti, ale politá 70% hořkou rozpuštěnou čokoládou nemá chybu.


Vaše Martina a zmrzlina babího léta

Související posty

bottom of page