top of page

Jak jsme hledali pustinu.

V lednu HBO odvysilala nový český seriál Pustina. Skvělá režie Ivana Zachariáše a Alice Nellis mě přivedla k domněnce, že v oblasti mezi Chomutovem a Mostem najdeme pouze polorozpadlé obce, lidi žijící na hranici bídy a nad tím vším se bude rozléhat zvuk korečkového rypadla. Tímto se Severočechům hluboce omlouvám. Objevili jsme hromadu zajímavých míst a ty drsné záběry jsme hledali dlouho a programově. Však uvidíte sami. P.S. Při rozhovoru s místními jsem zjistila, že je ten mediálně rozšířený názor o jejich kraji docela štve. Což jako rodilá Ostravačka docela chápu...

Úvodní fotografii jsem zvolila záměrně. Trvalo nám totiž docela dlouho, než jsme našli dostatečně depresivní zákoutí, které jsem navíc ještě "hodila" do černobílé, abych umocnila celý dojem.

Tady jsem byli ubytováni. Zámek Červený hrádek v Jirkově u Chomutova skýtá příjemný standart a navíc i autentickou atmosféru.

První den a první překvapení. Návštěva zámku Jezeří. Ano, zde jsou opravdu prohlídky.

Musím říci, že skutečnost, že byl zámek v dezolátním stavu a jeho rekonstrukce probíhá velmi pomalu mi vlastně vůbec nevadil. mělo to punkovou atmosféru. Prostě Jezeří je PUNKOVÝ ZÁMEK !

Klášter v Oseku. jeden z "highlights" našeho dvoudenního výletu.

Mohla jsem fotit bohužel jen zvenku. Ale už i to bylo zajímavé. Ovšem URČITĚ se tady vypravte. takovou krásu a nádheru co tento klášter skrývá uvnitř jen tak neuvidíte.připomnělo mi to opulentnost chrámu sv. Petra v Římě. A pozor, klášter se má kvůli rekonstrukci stropu na tři roky zavírat,tak si pospěšte.Pokud dostanete hlad jako my, v Oseku cca 500 m od kláštera najdete vynikající restauraci s pivovarem Černý orel.

Zato v zámek v Duchcově nás zklamal. Casanova sice táhne, ale k ukazování tam moc nemají. Takže mě spíše zaujal morový sloup na náměstí před zámkem a dortíky v kavárně Casanova :-)

Lázně Teplice - toto je výsek kolonády z pravděpodobně 80tých let. Poměrně povedená záležitost na tehdejší dobu.

Fragment kulturního domu - taky dobré osmdesátky.

A kulturní dům se spojení s fasádou kolonády.

V lázeňském parku najdete několik fontánek. Skvělou kávu, dorty i jídlo najdete v restauraci Beethoven ve spojovací uliččce mezi parkem a náměstím před zámkem.

Druhý den začal výletem na Komáří vížku. Pokud máte rádi retro a třeba sérii Homolkovi - nemůžete vynechat tuto lanovku.

To jsou panoramata!! Lanovka od roku 1952 nedoznala zásadních úprav.

Občas jsme byli docela nízko nad větvemi stromu nebo trávou. A pozor, tahle jízda je dlouhá téměr 3 kilimetry!

Pak jsme se přesunuli na prohlídku štoly martin kousek od lanovky i městečka Krupka.Víc jak hodinu budete pod zemí, my dva dlouhání skoro celou dobu v předklonu.

Přesunutý kostel Nanebevzetí Pany Marie v Mostě jsem musela vidět na vlastní oči.

Museli jsme překonat minimálně dva zákazy, pak jít asi 4 km, abychom TO konečně viděli. Myslím tím hnědouhlený lom. Bylo tam korečkové rypadlo a další obří stroje, které byly tak velké, že vám úplně zkreslovali pojem vzdálenosti. A taky jsme vyplašili asi dvacetihlavé stádo srnek, které se v lomu poklidně páslo.

Vyfotila jsem si si i to, kvůli čemu je všechno to rýpání a hloubení a zaniklé obce. Hnědé uhlí. Ale já jsem viděla také krásný kraj se spoustou památek a optimisticky věřím, že za pár desítek let bude pod zámkem Jezeří zase to jezero, kde se budou prohánět plachetnice.

Každopádně nedejte na předsudky a objevte třeba jako já krásu míst, která nejsou na prvních místech turistických cílů.

Vaše Martina

Související posty

bottom of page