top of page

Jím ráda i očima


Zelená uklidňuje... proto ji mám ráda i na talíři. Konkrétně teď doma "ujíždíme" na zeleném chřestu, ideálně když je vypěstovaný v ČR, protože je chuťově prostě nejlepší. Stačí jen oloupat spodní třetinu stonku, vložit do osolené vroucí vody s kouskem másla ( já přidám deci bílého vína ) a uvařit "al dente". K tomu vajíčko

a nové brambory. V jednoduchosti je krása. A zbytek vína, ten samozřejmě vypijeme :-).

A nebo jsem nově objevila ještě jeden recept, který je výborný právě pro přípravu zeleného chřestu.


Zapečený chřest s parmskou šunkou

Ingredience

- zelený chřest cca 800 g

- štáva z jednoho citronu

- jedna poloviční lžička krupicového cukru

- jedna lžička másla

- 150 g kvalitního tvrdého sýra ( Gouda, ementál )

- 6 plátků parmské šunky

- 150 ml smetany ke šlehání

- 50 ml bílého vína ( to co si potom dáme k tomu chřestu )

- sůl, pepř

- vařené nové brambory a petželka

Troubu předehřejete na 220 stupňů. V hrnci přivedete k varu osolenou vodu se solí, cukrem, citronovou šťávou, máslem a vínem. Uvařte "na skus". ihned ponořte do ledové vody. Pak vytvořte 6 svazků, ty obalte parmskou šunkou a naskládejte do malého vymazeného pekáčku a zalijte nasthouhaným sýrem rozmíchaným ve smetaně ( pozor, je to hustá směs! ). Zapékejte cca 25 min. K tomu nové brambory a dopijte tu láhev bílého vína, které jste otevřeli.

Zkoušela jsem obměnu těchto receptů s kedlubnou a také květákem a fungovalo i toto.

A na závěr ještě dva tipy.

Chřest vařím naležato, ve vysoké pánvi, kterou naplním vodou.

A protože chřest miluji, pořídila jsem si chřestovou polévku i do práce. Normálně nejsem velký fanoušek instantních pokrmů, ale koupila jsem si chřestovou polévku z řady Wellnes by Oriflame a jako rychlá svačinka v práci mi opravdu chutná. Neobsahuje glutamát ani geneticky upravované rostliny. Nemá ani takovou tu umělou slanou chuť. Podobné polévky můžete sehnat také například v Coutry life nebo prodejnách Zdravé výživy. U té z Oriflame mě baví, že si koupím rovnou celou velkou krabici. Půlku si nechám doma - je skvělá i na zahuštění polévek a půlku si beru do práce. Ušetřím díky velkému balení a bonus navíc - je bezlepková.


Dobrou chuť

Vaše Martina

Související posty

bottom of page