top of page

Kraj Bordeaux - očima vínomilce


Tak konečně se dostávám k tomu hlavnímu, čím je kraj Bordeaux známý. A je to samozřejmě víno.

Skvělá poloha u řeky Garrone, respektive Gironde, která se vlévá do Atlantského oceánu, více než 400 let tradice pěstování vína, vtisklo tomuto kraji nesmazatelnou pečeť. Najdete zde přes 6000 chateau.

Předně je na místě vysvětlit, proč se zdejším vinařským usedlostem říká často chateau. Chateau znamená francouzsky zámek. Ovšem zámky v pravém slova smyslu, jako třeba podél řeky Loiry, zde nenajdete. Po revoluci v roce 1789 mohli konečně bohatí měšťané začít zkupovat půdu, která do té doby patřila pouze šlechtě, kterou svrhli. A paradoxně si začali budovat sídla, která svojí architekturou nejvíce připomínala šlechtické zámky- chateau. Takže taky najdete spoustu větších, menších i úplně pidi vil a zámečků s věžičkami, odpovídající většinou období klasicismu. A opět jednotná písková barevnost, doplněná šedobílou a šedočernou. Trochu s bolestí v srdci jsem si vzpomněla na jižní Moravu, kde mnoho původně jistě pěkných vesniček nyní hyzdí plastová okna a vilky v duchu "podnikatelského baroka" z konce 90tých let.

Co se týká kategorizace vína, už v tom mám alespoň trochu jasno. Nejvýznačnější chateau se nachází na pravém břehu řeky Gironde v oblasti Medoc. Tady najdete nejvíce vinařství zařazených do jedné z pěti kategorií Les grands crus classes. Tato kategorizace pochází z roku 1855, a zajímavé je, že kromě jedné výjímky vinařství Rotchild v roce 1973, od té doby nebylo žádné další vinařství do této kategorizace zahrnuto. Celkem sem patří pouze cca 60 vinařsví z oblasti Médoc a pouze 2 z oblasti Graves.

Další významnou oblastí je ta na východním břehu řeky Gorgonde - oblast Saint Emilion a Pomerol. Až v roce 1935 začala být v této oblasti udělována klasifikace Grand cru classé, která zjednodušeně znamená, potvrzení, že dané víno pochází a odpovídá této oblasti regionu. Toto hodnocení, na rozdíl od toho z roku 1855, nemá žádné vinařství nastálo, ale posuzuje se pravidelně znova a znova, jestli v dané klasifikaci obstojí.

Všechna červená vína v této oblasti jsou směsí dvou odrůd - Cabernet sauvignon a Merlot. Merlotu, který je jemnější, bývá většinou kolem 70% a Cabernetu pak okolo 30%. V menší míře se objevuje jako doplněk i Cabernet franc. Takže jednoodrudové červené víno tady prostě nenajdete. Vína jsou většinou vyráběna tak, aby bylo možné je archivovat i více než 10 let. Nejprve se zpracovává v nerezových tancích a potom dozrává jeden až dva roky v dubových sudech. Sudy jsou vyráběny z francouzského dubu a sami sudaři často ochutnávají vína ze svých sudů, aby věděli, jaké v nich víno zraje. Jako každá oblast podnikání, tak i ta vinařská podléhá trendům. Poslední dva roky se hodně chateau vrací k technologii z 50tých let a nerezové tanky na víno vyměnují za betonové. Beton totiž lépe akumuluje teplo nebo chlad a to je pro zrání vína velmi důležité. V některých vinařstvích to pak vypadá opravdu futuristicky.

V malém množství jsou zde zastoupena vína bílá. Většinou díky botritickým plísním, kterým se na hroznech daří, jsou vína velmi sladká. Nejznámější jsou odrůdy Savignon blanc a Sémillon, vína pak z oblasti Sauternes. Musím říci, že i když tato vína byla opravdu sladká, tak to nebyla taková ta sirupová sladkost, kterou znám u některých např. slámových vín z Čech. Spíše mi chuť připomínala ušlechtila tokajská vína. Opravdu skvěle ji doplňují plísňové sýry typu Roquefort.

Nepovažuji se za znalce vína. Jsem vínomilec, takže všechny informace, co zde napíši, budou pouze z pohledu laika a mé dojmy jsou mé osobní pocity a emoce.

Navštívili jsme celkem 10 vinařství. Mě osobně chutnala nejvíce vína z vinařství Chateau Tournefeuille, kde jsme měli také první piknik. Potom opravdu výborná byla vína v Chateau la louviere, kde jsem ochutnali i výtečné suché bílé víno.

Potom mě oslovila červená vína z vinařství Prieure - lichine, také zařazená v kategorizaci Grand cru classé. Tady je zajímavostí, že jeden z jejich předchozích majitelů - Američan - si postavil přímo ve vinařiství heliport. Nyní se v jeho útrobách pořádají degustace.

Pak bylo opravdu skvělé červené v Rauzan - Gassies.

A nakonec mě zaujala návštěva ve vinařsví Kirwan. Původní majitelé pocházeli z Irska, pak se tam také přivdala německá větev. Zajímavá kombinace německého pořádku a francouzského šarmu.

Vinařství Kirwan

Chateau Margaux

Chateau La tour de Bessan vznikla v 50tých letech na místě bývalé telefonní ústředny.

Tolik moje letošní putování za francouzským vínem z oblasti Bordeaux. Jistě je ještě mnohé co objevovat, ale doufám, že jsem vám přinesla třeba trochu inspirace a cestovatelských tipů.

Vaše Martina

Související posty

bottom of page