top of page

Kouzlo venkova


A je tady nový článek od Gabriely, speciálně napsaný pro blog Tender Care czech. Tentokrát vintage venkovský styl v současném pojetí.


Venkovský styl snoubí nadčasovou eleganci s láskou k přírodě. Prvky venkova v oblékání miluji a to nejenom proto, že jsem vyrůstala na vesnici plné krásných zákoutí a úžasných lidí. Ošuntělý šik je něco, v čem se cítím sama sebou. Jsem šťastná, volná, přirozená a o tom to předsi je anebo ne? Mám pocit, že to oblečení se mnou nějak splyne a je mojí neoddělitelnou součástí.

Rustikální styl sice neoplývá eleganci haute couture ani nepřetéká luxusními ozdobami, ale směsice různých stylů a návrat k tradičním látkám má svůj nostalgický půvab. Úspěšný mix tradic a odkazů, kontrast starého tvídu a vybledlých květinových vzorů, klíčové detaily ze starožitných krajek a kůže s patinou a nenapodobitelná osobitost je dostatečně robustní na to, aby vyhověla požadavkům 21. století.

Když mám na sobě letní šaty poseté drobným kvítím, hned se mi vybaví vzpomínka na můj úplně první den ve škole, když jsem celá nedočkavá s kytkou pro paní učitelku běžela vesnicí a těšila se na spolužáky a nové učebnice. Je až neuvěřitelné, že si ještě pamatuji přesně ten pocit. Pokaždé, když si vezmu bílé kraťasy si vybavím ten teplý den, kdy jsem na základce spolu s nejlepšími kamarádkami Andreou a Gábi vyrazili na kolech za mojí babičkou do pár kilometrů vzdálené vesnice - zrály totiž višně.

Asi proto mám vesnický styl oblékání pořád v srdci. Spojený s pocitem domova, radostného dětství, barevného léta a cestou kukuřičným polem, která vedla na místní koupaliště kousek za naší vesnicí. Sladké vzpomínky a pocity, které vám nikdo nevezme. Které se nedají nahrát na kazetu. Ty si nosíte v srdci a můžete z nich čerpat celý život a přehrát si je v sobě kdykoliv chcete. Měla jsem to štěstí, že už neřádila žádná válka, každé ráno vyšlo slunce a po boku jsem měla největší vzory mého života, moje rodiče.

A nejenom já se ráda vracím k tomuto stylu. Také módní designéři se neustále vracejí k venkovské klasice. K manšestrovým sakům, fairským vzorům, tvídu, vlněným svetrům, květovaným šatům i k pánským kloboukům (jako součást dámského šatníku).

Tvíd je jedním z hlavních prvků venkovního stylu. V 60. letech se z původně rustikálního tvídu šilo šik oblečení do města. Šedesátá léta posunula tvíd mimo hranice vytyčené starosvětskou elegancí. Materiál s venkovskou atmosférou se objevil v konfekci i v kolekcích popředních světových návrhářů. Sedmdesátá léta se nesla ve znamení respektu k životnímu prostředí a touze po prostém životě, vyvolané ekonomickou recesí - nezní vám to nějak povědomě?

Hlavně do města se proto vrátil venkovský styl, vrstvené a nostalgické trendy. Módní fotografie, na nichž hrubé pletené svetry doplňují romantické šifonové šaty, popularitě "vintage" trendu ještě napomohly.


Přemýšlela jsem, který z mých oblíbených venkovských kousků vám představím. Rozhodla jsem se pro bavlněné zelenkavé šaty s drobnými vzorečkem. Co na nich nejvíc miluji jsou právě skryté kapsy. Jejich původ se mi prozatím nepodařilo vypátrat, i když jsem je objevila u rodičů na půdě v absolutně perfektním stavu. V těchto šatech bych si vyšla na nákup, mohla bych v nich vařit v letní kuchyňce, vyrazit na večerní tancovačku...a kdoví, možná si je v létě vezmu i do mojí nové práce. :-)

Krásky, máte i vy nějaký oblíbený venkovský kousek? Jestli ano, věřím, že ve vás vyvolává tolik radosti a štěstí jako ve mě. Užijte si poslední záchvěvy zimy a já se na vás budu těšit u příštího povídání o kouzlu vintage stylu.


Milovnice venkova,

Gábi

Fotografie - archiv Gabriely

Související posty

bottom of page