top of page

Město Bordeaux - Deuxiéme partie - očima turistky a fashionistky


Město Bordeaux z architektonického pohledu jsem vám už představila. Ale většinou nás zajímá, jak si cestování co nejlépe užít jako turista a tady je Bordeaux neméně přívětivé. Z letiště se dostanete pravidelnou linkou č.1 přímo do centra. Stačí si jen koupit lístek v automatu za 1,6 Euro ( můžete platit i kartou ). Automat najdete téměr u každé zastávky. Ubytování je ideální zkusit přes Airbnb, protože hotely jsou ne úplně levné. My jsme bydleli v domě na Rue DeLalande, bývalých laboratořích, kde je možné ubytovat až 20 osob. Seženete ale i spoustu hezkých míst na bydlení v centru jen pro dva.V samotném historickém jádru města se pak můžete pohodlně pohybovat pěšky a nebo si půjčit městské kolo za cca 1,5 Euro na den.

Jídlo je v cenových relacích odpovídajících tomu, že jste ve Francii, takže o něco dráž než třeba v Itálii nebo Německu. Nicméně nějaké bistro nebo restaurace jsou na každém rohu. Místní lidé rádi jedí venku a tak v podvečer, když se trochu ochladí to v centru opravdu žije. My jsme v rámci degustační večeře navštívili restauraci C´yusha, která byla opravdu excelentní. Z těch levnějším jsme jedli například v bistrot Le Puy - Pauline.

Je umístěná na romantickém malém náměstíčku mimo hlavní pěší zónu, ale co se týká poměru cena/ výkon, jídlo bylo pouze lepší průměr. Ale zase je to zřejmě oblíbené místo zdejších, protože cizinci jsme tam byli jedině my.

Jedním z hlavních míst, kde lidé tráví volný čas pokud nejedí, je promenáda podél nábřeží, plná dětských hřišt, drah pro skateboardy a laviček. A nebo je možné ležet pod platany a dát si s přáteli třeba piknik. Ovšem hlavní atrakcí, kde najdete shluk nejen dětí, ale i dospělých je v parném létě fontána

Miroit d´Eau ( Vodní zrcadlo ), kterou najdete hned naproti Place de Bourse. Nečekejte ovšem žádné do nebe stříkající proudy vody. Fontánu zabírající plochu přes 3,450 metrů čtverečních, tvoří velké kamenné "dlaždice". V mezerách mezi dlaždicemi proudí voda a pokrývá celou plochu vodní vrstvou vysokou cca 10 cm. A v ní se ráchají nejen děti, ale i dospělí. Jednou za půl hodiny voda zmizí a ze středu každé dlaždice začne stoupat jemná vodní mlha do výšky až dvou metrů. Nejen, že je velmi příjemné se tou mlhou procházet, ale dělá i překrásné efekty při pohledu na burzovní palác.

Naproti budově opery na Place de la Comédie se konají koncerty hudebníků nebo taneční večery. Je tam také úžasný a stále funkční historický kolotoč, který jsem si nemohla nevyfotit.

A jaké je Bordeaux z pohledu fashionistky? Platí totéž co asi pro celou Francii. Všude spousta obchodů, nejvíce v Galerii La Fayette, ovšem já objevila i úžasné vintage obchody, kde by to ale chtělo více času, na objevení toho "super kousku".

A jaké jsou Francouzsky? Předně opravdu štíhlé. A kouří. Stále. Nejen za chůze, ale i při jízdě na kole nebo v cabrioletu. Trochu je podezírám, že kouří proto, aby nemuseli jíst... Vypadají, že se nelíčí, ale zblízka poznáte lehký make up, řasenku a tělové stíny. Někdy rudá rtěnka, ale jen výjimečně. Nechápu jak to dělají, že vypadají tak neučesaně učesané, ale vždy upravené. Francouzsky nenosí nic, co by jim jakkoliv deformovalo siluetu a když už mají volné šaty, tak vždy nad kolena, aby byli vidět štíhlé nohy a páskové střevíčky.

Celkový dojem je jako ze samotného města. Vypadají, jako by vše oblékli jen tak mimochodem, ale i když většinou nejsou žádné krásky, výsledek bývá půvabný a chic.

Související posty

bottom of page