top of page

Puntíky forever


Vítám opět Gábinu - milovnici vintage módy - na svém blogu.

Tentokrát se rozepsala na téma puntíky. a jak jinak, nafotila jsem její oufit, aby vám přímo na sobě ukázala, že puntík prostě sluší.

Včetně toho úžasného kloboučku vlastní výroby.


Pro samotné vintage modely neplatí univerzální dělení na konfekci a haute couture.

Je značně komplikované je posoudit podle značky anebo stáří. Samotnou kombinací módy z různych dekád lze krásně pochopit, jak se vyvíjejí módní trendy, jak si my můžeme vytvořit něco krásného a originálního - s příběhem, který v sobě daná věc nosí anebo tomu dát příběh nový. Poznávám čím dál tím víc milovnic a milovníků vintage módy. Mnoho z nich oceňuje individualitu modelů, vysokou kvalitu jak materiálů, tak řemeselného zpracování, nadčasové vzory a střihy, krejčovské detaily, ikonické styly. A někteří, tak jako já - kombinovatelnost s dnešní módou. Je tam tolik možností, že to člověka nikdy neomrzí a hlavně si to užívá. Mnohé módní dekády inspirovaly a pořád inspirují současné kolekce v obchodech i v dílnách návrhářá a designerů. Většina z nich je cenově dostupná pro běžného sběratele. Některé modely patřily původně ke konfekci, ale proudem času se staly jedinečnými. Sjednocuje je jejich individuální půvab

a nadčasovost, vzácné vlastnosti v rychle se měnícím světě módy.

A i právě z toho důvodu se dnes zaměřím na puntík, který mě samotnou fascinuje už od dětství a na toto téma jsem se opravdu těšila. Puntík jsem milovala odjakživa ve všech jeho podobách a variantách, od drobného puntíku z 20. let až po velký a rafinovaný puntík "osmdesátek". Na šatech, na mašli do vlasů, na balícím papíře, penále, na obalu od žvýkaček, na ubrusu, na spodním prádle, prostě na všem. Myslím, že s tímto vzorem tak trošku vnitřně bojuje jenom moje maminka, když se na mě podívá a prohlásí: "Panebože, Gabika, kolik ti je?!"

Jsem si celkem jistá, že proti samotnému puntíku vůbec nic nemá, jenom v kombinaci se mnou ji to drobátko znervózňuje :-). Mám takový pocit někde uvnitř, že puntík bude mít v mém šatníku stálé místo. Mám ho spojený jak s hravým dětstvím, tak i s řádem, který se často v dospělosti vkrade do života s hromadou povinností. A ten řád mi připomíná právě pravidelný vzor puntíku - jak v tištěné, tak ve vyšívané podobě. V módním odvětví si našel tento vzor velké zastoupení a inspiruje dodnes. Svůj původ datuje na lehoučkých tkaných mušelínech a krajkách. Teprve kolem roku 1850 si dokázal tiskařský stroj poradit s pravidelností puntíkového vzoru.

Ve 20. letech se puntík těšil veliké oblibě. Jeho drobný vzor dekoroval jemné bavlněné látky a hedvábí pastelových barev, které se nosily nejenom na denních šatech, halenkách a mašlích. Jeho hravost ladila s mladistvou atmosférou jazzové éry. Ve 30. letech nabral na strohosti v kombinaci bílé s hnědou, zelenou a dodnes velice oblíbenou námořnickou modrou. Elegantní nálada doby mu dovolila i podobu v pastelovém provedení na splývavých šifonech anebo na černém hedvábí pro večerní příležitosti. Ve 40. letech se puntík usadil i v haute couture, hlavně u Christiana Diora a Jacgua Fatha. Christian Dior měl ve své kolekci 'New Look' v roce 1947 hned několik modelů z puntíkované látky, kterou jim dodávalo Ascher Studio. Ascher Studio - textilní firma, která věhlasně zásobovala mnoho slavných módních značek. Látky navrhovala Linda Ascherová, manželka majitele. Její originálně navržené designy v mnoha barevných variantách a kombinacích se staly nadčasovou klasikou. V 50. letech se mnoho módních vzorů včetně puntíku stalo zase veselými a frivolními. Puntík se zvětšil a vyskytoval se v odvážnějších a výraznějších barvách. Tady byl doma! Oblíbilo si ho mnoho módních návrhářů a byl takříkajíc na vrcholu slávy. Christian Dior se o něm vyjádřil takto: " V závislosti na barvě...může být velmi flexibilní...Černobílý puntík je elegantní, bleděrůžový či modrý půvabný, smaragdový, šarlatový a žlutý veselý, béžový a šedý je důstojný". Hravý a poutavý puntík skvěle fungoval i ve filmu a na fotografii. Mnoho slavných lidí té doby se do něj oblékalo a dokázalo využít jeho potenciál na maximum. Módě začátku 60. let dominovala nenucená modernost. V tomto období byl typický radikální přístup k umění a módě. Puntíky se vyrojily v celém spektru jasných barev a ve všech možných velikostech. Dokonce se začal kombinovat s lineálními a geometrickými vzory. Puntík se nosil ve dne i na večer. V tomto období na chvíli nosily policistky z londýnské metropolitní policie bílé košile potištěné drobnými černými puntíky, které pro ně navrhl Norman Hartnell. V 70. tych letech byl puntík trochu v pozadí, ale osmdesátá léta byla ve znamení návratu výrazných trendů a do popředí se dostal znovu, hlavně v první polovině dekády. V druhé dekádě móda směrovala k méně nápadnému stylu 90. let a flexibilitu puntíkovaného vzoru prý demonstrovaly například šaty a klobouk Julie Robertsové ve filmu Pretty Woman. Její postava si je vybrala, aby zdůraznila svůj přerod z prostitutky v elegantní dámu.

"MYSLÍM, ŽE PRO PUNTÍKY NIKDY NENÍ NEVHODNÁ DOBA." Marc Jacobs

Na můj vkus je v té jedné větě až mnoho záporných slov, ale souhlasím s ní !

Teď přemýšlím, jestli je nějaké konkrétní období, kdy puntíky nosím a kdy ne. Samozřejmě, že v létě je nosím nejčastěji. Mám hodné lehkých šatiček právě s tímto vzorem, které se v zimě nosit nedají. Ale šátky, halenky a dvoje kalhoty s puntíkem mám i na chladnější období. Každopádně náladu na puntíky já mám v každém ročním období.

A dnes jsem si pro vás oblékla jedny z mých oblíbených šatů - Violet Polka Dot Dress. Pořídila jsem si je před dvěma lety u londýnské značky Lady V London, značce inspirované módou 50. let. Tyto šaty mají krásně ženský střih, jako všechny jejich modely. Délka ke kolenům, tříčtvrteční rukávky s tvarovanou ohrnovací manžetou a saténovým lemem. Horní část zdobí límec. Sukně je kruhová a co je nějůžasnější, mají kapsy! Zabodovaly u mě hned, prostě láska na první pohled. A protože tuto značku nakupuji už nejakou dobu a znám jejich velikosti, objednala jsem si je po internetu, i když upřednostňuji nakupování v obchodech - když se jedná o vintage kousky. Vlasy mám jednoduše sepnuté do drdolu a zdobí je ručně vyrobený klobouček s fialkami. No ano, ten jsem si "upekla" sama".

V 50. letech se tanečními sály v Evropě prohnala vlna popularity polky, původně českého lidového tance, se z Prahy a Vídně rozšířila do Benátek, Paříže a Londýna a nakonec i do zámoří a do Spojených států to všechno obchodníci 'polkamánie' bezezbytku využili. Tanec dal jméno polkovému kabátku, polkovému klobouku a také puntíkovanému vzoru, kterému se v angličtině dodnes říká 'polka dot' - polkový puntík. I když polka a puntík se pravděpodobně sešly čistě náhodou. (zdroj: Nicky Albrechtsenová, Móda 20. století) Někde jsem slyšela, že jednoduchému puntíku stačí změnit barvu a velikost, aby se dokázal přízpůsobit každému období, a že čas vzniku puntíku poznáme, ale sám času nepodléhá. Naprosto souhlasím!


Přeji vám všem krásné léto, milé dámy. Ať je veselé, hravé a hlavně voňavé! Milovnice puntíků a vintage Gábi


Fotografie Martina TC czech

Modelka Gábi

Šaty Lady V London, klobouček vlastní výroba

Související posty

bottom of page