top of page

Moje poprvé - s fotoknihou


Myšlenka vytvořit konečně svoji vlastní fotoknihu ve mně zrála už dlouho. Přece jen, když začne být fotografování vaším koníčkem, začnou se vám dříve či později hromadit v pomyslném digitálním šuplíku fotografie, o kterých si říkáte, že by možná stály za to, vidět je vytištěné na papíře.

Měla jsem ale jeden problém. I když jsem si dělala průzkum mezi svými známými, rodinou i přímo tam, kde nabízejí výrobu fotoknihy, nikdy mě úplně neuspokojila nabídka - ať z hlediska kvality tisku, možností fotopapíru a nebo vazby. Chtěla jsem, aby moje první fotoknížka byla pro mě tou nejkrásnější. Bylo to vlastně tak trochu jako když hledáte ideálního partnera a čekáte na toho svého prince na bílém koni.

V tomto rozpoložení se ke mně dostala promo nabídka firmy Saal digital. Za napsání upřímné recenze na svém blogu dostanu příspěvek 999,- Kč na svoji fotoknihu.

Nemám svoje články primárně zaměřené na to, abych psala PR hodnocení na ten či onen produkt. Chci si vybírat sama, co zveřejním. Ale tady se potkalo vše na jednom místě. Nabídka fotoknih od Saalu vypadala zajímavě, finanční příspěvek se vždy hodí a když to má být upřímná recenze, tak to přece můžu být i kritická.

Nejtěžší bod při výrobě knihy byl pro mne jen na začátku. Musela jsem vybrat z hromady fotek ve svém archivu ty nej nej a seřadit je do nějakých skupin.

Celé fotoalbum jsem pojala jako porfolio a tak je tam třeba oddíl Fashion backstage, Architektury a designu, Divadla, Přírody, Lidí a města a nebo Portrétů.

Do počítače jsem si stáhla přímo na webu Saal digital program na tvorbu fotoknihy.

V programu najdete různé již hotové šablony s přednastavenými „okénky“ na vaše fotografie. Já jsem si ale zvolila vlastní design a docela dlouho jsem si hrála s umístěním fotografií na stránku, aby seděly k sobě nejen tematicky, ale i proporčně a barevně. Program byl vcelku intuitivní, pracovalo se mi s ním dobře. Jen bych ještě uvítala pomocné čáry, které by vyznačovaly osy stránek, ať svisle nebo vodorovně, případně aby se daly nastavit do pozic podle individuálního požadavku.

Z různých možností, jak má vypadat vaše fotokniha, jsem vybrala klasický formát A4 na výšku, obal v černé kůži, papír v kvalitě profesionální tisk v matu. Je možné si připlatit i za kazetu, abyste měli svoji knížku ve vlastním pokojíčku.

Díky tomu, že fotokniha nemá středový šev, můžete bez obav dávat formáty na celou její rozevřenou šíři, což v mém případě už dělalo velikost A3.

A připlatila jsem si i za to, aby ani na zadní straně fotoknihy nebylo logo Saal digital, protože je to můj originál.

Celá fotokniha nakonec čítala 120 stránek. Na začátku jsem nechala první stránku úplně bílou a druhou napsala jen roky, ze kterých jsem fotky vybírala. Myslím, že se rozhodně vyplatí v tomto případu nešetřit na volných stránkách, protože tím spíše navodíte dojem skutečné knížky.

Cena fotoknihy ve finále dvakrát přesáhla cenu mojí provize za recenzi, ale prostě jsem si nemohla pomoci.

Byla to jako Sophiina volba, vybírat mezi tolika fotografiemi.

Odeslání hotového souboru proběhlo rychle a už za čtyři dny jsem měla toho svého „miláška“ doma.

A následující hodnocení se zakládá zcela a úplně na pravdě, protože ta fotokniha byla a je prostě PŘEKRÁSNÁ. Úplně mi vyrazila dech. Tisk je perfektní, stránky, protože jsou to vždy vlastně lepené dva listy k sobě, jsou pevné a silné. Matný tisk působí luxusně. A mým fotografiím to vše přidalo na kráse.

Kochala jsem se nekonečně dlouhou dobu, následně se povinně museli kochat i mí nejbližší, pomalu jsem je nutila, aby si na prohlížení brali bílé rukavičky.

Tak a tady by mohla moje recenze skončit.

Jenomže (a to se stává i u skoro dokonalých věcí) na jenom místě se mi u hřbetu knihy rozlepila vazba. Trochu mě to rozladilo, už jsem si říkala, jak budu muset knížku balit, psát nějaký reklamační protokol a posílat ji nazpět. Ale vše bylo úplně jinak. Přímo na webových stánkách Saal digital je část určená na reklamace. Tam jsem napsala číslo objednávky, popsala závadu a pak přiložila několik fotografií poškozené části fotoknihy.

Moje reklamace byla během jednoho dne uznána a za čtyři dny jsem měla doma NOVOU fotoknihu. Takže teď mám knížky dvě. Jednu trochu mrzáčka a jednu paní Dokonalou.

Tomu říkám servis!

Už plánuji udělat i profi fotoknihu pro náš architektonický atelier a přemýšlím, které další moje fotky si zaslouží takovéto luxusní balení.

Našla jsem svého prince na bílém koni. Moje poprvé s fotoknihou dopadlo přesně tak, jak jsem si vysnila.


Vaše Martina


Související posty

bottom of page